Ősszel tizenkét új produkcióval indul a Pécsi Nemzeti Színház évada

Kultúra

A Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2024/25-ös évadban tizenkét premierrel várja közönségét, melyek közül hat a nagyszínházban lesz látható – jelentette be a társulat igazgatója, Lipics Zsolt, a színház évadnyitó sajtótájékoztatóján a baranyai vármegyeszékhelyen.

Lipics Zsolt elmondta, hogy az új évadban Gombó Viola Lotti személyében új színművész csatlakozik a társulathoz. A repertoár összeállításakor különös figyelmet fordítottak arra, hogy minden nézői igényt kielégítsenek, és céljuk, hogy idén is több mint százezer jegyet értékesítsenek, hasonlóan a tavalyi évadhoz.

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett alapító-ügyvezetője, az évad műsortervének ismertetése során kiemelte, hogy szeptemberben a tánctársulattal közösen mutatják be A három testőr – avagy a királyné nyakéke című táncjátékot két felvonásban, Vincze Balázs Harangozó-díjas rendezésében. Emellett mesebalettként az Óz, a nagy varázsló is várja majd a közönséget.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője közölte, hogy az intézmény idén 18. alkalommal rendezi meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 12. és 16. között, amelynek keretében kerül színpadra A három testőr. A darab egy kalandokkal teli, látványos, “filmszerű” történetet kínál a széles közönségnek.

Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes, a színház operaigazgatója elmondta, hogy az új évadban tovább folytatják azt a sorozatot, amelyben olyan darabokat mutatnak be, amelyek korábban nem voltak láthatók a városban. Ilyen újdonság lesz például az SZFE hallgatója által rendezett Hazám, hazám című beavató jellegű mű.

Vidákovics Szláven, a teátrum művészeti vezetője kiemelte, hogy a színház sikeres évadot zárt, melyben a nézőszám növekedése mellett a sokszínűség, a megújulás és a kísérletezés is jelentős szerepet játszott.

Az új évad szeptemberben indul, és a nagyszínházban lesz látható több premier is, például Vinnai András és Nagy Péter István rendezésében a Vízkereszt, vagy amit forgattok című darab, amely “zavarba ejtő helyszíneken kutatja a szerelem és a művészet misztériumát”. A színházban emellett látható lesz Vajda Katalin Anconai szerelmesek című zenés komédiájának második része is, Vidákovics Szláven rendezésében.

Lipics Zsolt rendezi a Hőstenor című bohózatot, amely a Broadway-n nagy sikerrel futott, és amelyben Köles Ferenc lesz a főszereplő. A Kossuth-díjas Bozsik Yvette rendezésében pedig Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusopera című zenés társadalmi szatírája kerül színpadra jövő februárban. Az évad utolsó nagyszínházi bemutatója Vidákovics Szláven rendezésében Móricz Zsigmond Rokonok című regényéből készült azonos című dráma lesz áprilisban.

A kamarateremben két ősbemutató is lesz: Fejes Szabolcs rendezésében a Hazám, hazám című operabeavató, valamint Tóth András Ernő rendezésében Háy János Délvidék című darabja. Az utóbbi művet a szerző a színház felkérésére írta.

A színház gyermekeknek és családoknak is kínál előadásokat a kamaraszínházban, például Erich Kästner Emil és a detektívek című zenés kalandjátékát, valamint az Óz, a nagy varázsló című mesebalettet a pécsi tánctársulat előadásában.

A PNSZ legkisebb játszóhelyén, az N. Szabó Sándor Teremben a csendes, elmélyülésre alkalmas monodrámák kedvelőinek kínálják Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című darabját Füsti Molnár Éva előadásában.

A teátrum az új évadban továbbra is műsoron tartja az elmúlt évek sikeres darabjait, így például A víg özvegy nagyoperettet, a Nyolc nő című bűnügyi komédiát, A király beszéde című drámát, A mi utcánk című monodrámát és az Audiencia című szatírát.

A színház produkcióiról, a jegy- és bérletvásárlási tudnivalókról további részletek olvashatók a pnsz.hu, míg a nemzetközi tánctalálkozó programjairól a tanctalalkozo.hu oldalon.

(MTI)