Kutatók éjszakája – Csaknem 250 program a Pécsi Tudományegyetem kutatóhelyein

Egyetem

Csaknem kétszázötven programmal, egyébként nem látogatható helyszínek – például laboratóriumok – bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 27-én, a Kutatók éjszakáján – közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

A PTE közleményében felidézték, hogy Európa számos intézménye minden év szeptemberének utolsó péntekén várja a tudományok iránt érdeklődőket. Magyarországon is több egyetem, kutatóhely készül látványos, interaktív, sokszínű programsorral.

Mint írták, idén a PTE mintegy tíz helyszínen fogadja a látogatókat, akik közül az egyetem és a kutatói pálya iránt érdeklődő tizen- és huszonévesek mellett a legfiatalabbak és a legidősebbek is minden bizonnyal találnak érdekes programokat.

A látogatók részt vehetnek valós kísérletekben, megtudhatják, hogy a különböző tudományterületek a mindennapokban milyen mértékben szövik át az emberek életét, mennyire fontosak ezek a szakterületek a bennünket körülvevő folyamatok leírásához, megértéséhez, új összefüggések felfedezéséhez, ahhoz, hogy jobban megértsük közvetlen és tágabb környezetünket, a körülöttünk lévő világot.

A rendezvényeken egyebek mellett szó lesz az állatok jogairól, a mesterséges intelligencia jogi kihívásairól, a bioterrorizmusról, a “jó és rossz” zsírokról, a természetes fóbiákról, a mikroműanyagokról, de akár a 3D-nyomtatás rejtelmeivel is megismerkedhetnek a látogatók.

A rendezvény részletes programja megtalálható a kutatokejszakaja.pte.hu-n, ahol már regisztrálni is lehet az egyes eseményekre.

(MTI)