Kutatók éjszakája: Pécsett is várják az érdeklődőket szeptember utolsó hétvégéjén  

Helyi hírek

A Kutatók éjszakáján 200 helyszínen, mintegy 2500 eseménnyel várják az érdeklődőket szeptember 27-28-án. Érdemes előre tervezni, a rendezvényt évről évre kiemelkedő érdeklődés övezi, hiszen számos esemény előzetes regisztrációhoz kötött.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Kara is számos programmal várja az érdeklődőket. A témák rendkívül változatosak, többek között betekintést nyerhetünk a táplálkozástudományba, megismerkedhetünk a látáskorrekció modern kori technikáival, az orvosi képalkotással, de még a mágia és a gyógyítás kapcsolatával is.

A Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján, többek között, az általános sebészet, az égés- és rekonstrukciós sebészet hagyományos és legmodernebb kulisszatitkait fedik fel az előadók, emellett a szervtranszplantáció rendszerét, a Sebészeti Klinika sürgősségi és tervezhető műtéti munkáját is bemutatják. Azok ,akik emellett a rendezvény mellett döntenek megtudhatják azt, hogy  mít jelent az un. kulcslyukon keresztül elvégezett műtét, sőt  megnézhetik, hogy miként is segíti az emberek munkáját a sebészeti robot.

Agyaljunk egy kicsit!

Az Anatómiai Intézetben a látogatókat műanyag szervpreparátumokkal ismertetik meg az emberi test részletes felépítésével.  Középiskolásokat is vár az intézet, az „Agyaljunk egy kicsit!” előadásra, ahol a diákok az emberi agy és a koponya felépítésébe nyerhetnek betekintést.

Biológiai hadviselés, bioterrorizmus: aggasztó kilátások

A Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet rendezvénye, a biológiai hadviselés és a bioterrorizmus történetét, jelenét és lehetséges jövőjét foglalja össze.  Az előadás beharangozójából megtudhattuk, hogy a biztonsági fenyegetések a biológiai tömegpusztító fegyverek területéről az (bio)információs és hibrid hadviselés területére kerülnek majd ahol a kis léptékű, célzott támadásoknak hatalmas pszichológiai hatása lehet. Ezeket akár kis létszámú, jól szervezett terrorista csoportok is végre tudják hajtani.

Célszerű regisztrálni

A programok a kutatokejszakaja.pte.hu weboldalon érhetők el.  A honlap folyamatosan frissül, érdemes nyomon követni, és regisztrálni a szimpatikus programokra.