bor rozé pécs

Rozéval (is) megemlékeztek az európai viszonylatban is kiemelkedő virológusról

Egyetem

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete új borokkal lepte meg a közönséget, köztük egy különleges rozéval is, melyet dr. Jakab Ferenc emlékére készítettek el.

Hirdessen nálunk! Megéri!

Az elmúlt időszakban a kutatóintézet munkatársai számos kihívással szembesültek. Az év ígéretesnek indult a szőlőtermesztés szempontjából, azonban májustól kezdve az időjárás kedvezőtlen hatással volt a növényekre. Az idei év rekord korai szürettel zárult, hiszen már július 18-án megkezdődött a szőlő szedése az Egyetemi Borbirtokon.

Professzor emlékére

Az SZBKI főborásza, Ipacs Szabó István egy rendkívül gyümölcsös, ropogós savakkal rendelkező rozét készített, ezzel a borral a kutatóintézet dr. Jakab Ferenc, a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatójának emlékére kívánt tisztelegni. A professzor ugyanis szoros kapcsolatban állt a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel.

Zászlóshajó a Zenit

A Szent Miklós hegyen található borbirtok főként fehér borok készítésére koncentrál, melyek iránt az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet. A kutatóintézet zászlóshajója a Zenit, egy több mint 70 éves, helyi nemesítésű szőlőfajtából készült bor. Emellett készül egy olaszrizling és rajnai rizling keverékéből álló bor is, melynek jellegzetessége az illatos, aromás ízvilág. Az évek óta nagy sikernek örvendő Jázmin borból idén még nagyobb mennyiség áll rendelkezésre az új ültetvényeknek köszönhetően. Hamarosan debütál az SZBKI idei Summa vörösbora is.

Ajándékok a fa alá

Az SZBKI a karácsony közeledtével minden évben készül borcsomagokkal is, ezekben Baranya vármegyei termelők, vállalkozók termékei lesznek megtalálhatóak.