Közellenség a cukorbetegség

Egyetem

Világjárvány a diabétesz: minden huszadik másodpercben amputálnak valahol a világban egy végtagot a betegség következtében.

– A szív- és érrendszeri, a daganatos és a légzőszervi megbetegedések mellett a cukorbetegség is bekerült a négy közellenség közé, melyek a Föld lakosságának 60 százalékát érintik. A cukorbetegség világjárvány, hiszen folyamatosan nő a betegek száma. Magyarországon 1,5 millió embernek van cukorháztartási zavara, vagy áll a betegség előszobájában – jelentette ki Hidvégi Tibor, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára a társaság csütörtökön megnyílt XXIV. kongresszusán Debrecenben.

Winkler Gábor, a társaság elnökhelyettese hozzátette: az Egyesült Államokban 2000 után születetett gyermekek közül minden harmadiknak van esélye arra, hogy élete során kialakul nála ez a betegség. 2040-re várhatóan 640 millió cukorbeteg él majd a világon. A riasztó méretű elhízás az USA-ban jelenti a legnagyobb problémát, így ott minden egyes percben diagnosztizálják valakinél a betegséget. Míg 2005-ben azt mondták, hogy fél percenként amputálnak egy lábat valahol a világon cukorbetegség szövődményeként, addig ma már 20 másodpercenként. Hazánkban naponta átlagosan hét végtagot vágnak le a diabétesz miatt. A cukorbeteg emberek esetében 25-ször nagyobb a vakság, 17-szer a veseelégtelenség kialakulásának kockázata. Ezért nagyon fontos a megelőzés, vagyis hogy egészséges táplálkozással, mozgással elejét vegyük az elhízásnak.

Debrecen harmadik alkalommal ad otthont a Magyar Diabetes Társaság kongresszusának. A Kölcsey Központban április 28-30. között mintegy ezer orvos, szakdolgozó, gyógytornász tekinti át a diabéteszellátás és -kutatás klinikai, valamint elméleti vonatkozásit. Érintik a kórkép diagnosztikáját, kórélettanát, a betegoktatás lehetőségeit, a szövődmények korai felismerését, az új készítményeket – összegezte Barkai László. A társaság elnöke hozzátette: a kongresszus nemzetközi Somogyi díját, idén a King’s College professzora, Stephanie Amiel veheti majd át.

unideb.hu