Mi a kapcsolat a spagetti és a földrengés között?

Egyetem

A Debreceni Egyetem rekordszámú, több mint 100 rendezvénnyel várja a tudomány titkai iránt érdeklődőket szeptember 26-án a Kutatók Éjszakáján, 3 városban (Debrecenben, Hajdúböszörményben és Nyíregyházán) csaknem 30 helyszínen. Az intézmény idén már 8. alkalommal csatlakozik az országos programsorozathoz.

Nyerített-e a szalámi? A DNS még ezt is megmondja. Mi a kapcsolat a spagetti és a földrengés között? Mire használhatók a drónok a hétköznapokban? Hogyan lehet hangyafarmot létrehozni egy íróasztalon? Miként kommunikálhatunk a növényekkel? Mire képes a mikrosebészet? Erősebb idegzetűeknek bemutató a boncteremben – néhány program, ami segít bepillantani a kulisszák mögé egy különleges éjjelen.

– Célunk nem változott az elmúlt csaknem tíz év alatt: közérthetően szeretnénk bemutatni a tudományos eredményeket és módszereket, játékos formában népszerűsítve azokat, hogy felkeltve a fiatalok érdeklődését meggyőzzük őket arról, érdemes a tudományos pályát választani – fogalmazott Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

A National Instruments jóvoltából idén sem marad el a LEGO robot programozó verseny, amelyre most a megszokottól eltérően a középiskolások mellett általános iskolások is nevezhetnek. Bemutatkozik a Prezi.com, az utóbbi évtized leginnovatívabb prezentációs programja, a könyvtár munkatársai rendhagyó barangoláson mutatják be a gyűjtemény féltett darabjait, és idén is indul történelmi túra a Főépületben. Az Egyetem téri és a Kassai úti Campus között kisvasút szállítja az érdeklődőket, akik, ha öt helyszínen igazolást szereznek a látogatásról, értékes nyereményekkel gazdagodhatnak a matricagyűjtő versenyen.

A hagyományos, népszerű előadások, mint a látványos kísérletek, a szélcsatorna, a szerelmi jóslások, babonák, vagy az orchideák bemutatása mellett újdonságokra is törekednek a szervezők. Az egyetem oktatói, kutatói, akik szeretnék megismertetni tudományterületüket örömmel jelentkeztek a felhívásra, és érdekes előadásokkal készülnek. A látogatók bepillanthatnak az ételhamisítás titkaiba, a vadnyugat rejtelmeibe, megismerkedhetnek a mikrosebészettel, sőt, még a helyszínelők munkájával is a DE CSI bemutatóin.

Sok rendezvény a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.kutatokejszakaja.hu oldalon lehet szeptember 26-ig.