Egyedülálló együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság

Egyetem Rendőrség

Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány és prof. dr. Fábián Adrián dékán együttműködési megállapodást írt alá 2022. május 9-én a főkapitányság tanácstermében.

A megállapodásban rögzítették a főkapitányság és az egyetem közötti együttműködés kereteinek specifikálását, meghatározását az Állam- és Jogtudományi Kar képzési portfóliójában megtalálható „jogklinika” tantárgy oktatása vonatkozásában, különös tekintettel a tantárgy szakmai tartalmának kidolgozásában, előadások tartásában, a hallgatók által megoldandó feladatok szakmai ellenőrzése érdekében vállalt célkitűzésekre. Ez az országban az első olyan megállapodás, amelyben a hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy jobban megismerkedjenek a rendőri szakma szépségeivel és kihívásaival, és esetlegesen ezáltal a tanulmányaik végeztével kedvet kapjanak a rendőri hivatáshoz. Az együttműködés arra is lehetőséget biztosít, hogy azok a hallgatók, akik ügyvédként, ügyészségen, vagy bíróságon helyezkednek el, olyan ismeretanyaggal gazdagodva kezdjék el pályájukat, amelynek segítségével nagyobb rálátást kapnak a rendőri munka jogi szakterületen betöltött szerepére.

Tekintettel arra, hogy a közrend és a közbiztonság fenntartásához elengedhetetlen a segítő feladatokat ellátó személyekkel történő együttműködés, a két szervezet között most létrejött megállapodás megteremtette a lehetőségét a közös feladatellátás színvonalának emelésére.