70. születésnapján köszöntötték Dr. Aradi Csabát

Helyi hírek

70. születésnapján, bensőséges ünnepségen köszöntötték egykori kollégái, tanítványai, barátai Dr. Aradi Csabát, a HNPI nyugalmazott igazgatóját.

 

Az ünnepségen beszédet mondott Szilágyi Gábor a HNPI igazgatója, majd felidézte az Aradi Csabához kötődő személyes emlékeit és élményeit. Végül egyéni köszöntésekkel, baráti beszélgetésekkel és ünnepléssel folytatódott a rendezvény.

Dr. Aradi Csaba 1944. december 1-jén Celldömölkön született, ökológus, címzetes egyetemi docens, a Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója, a magyar természetvédelem elismert szaktekintélye. Az UNESCO MAB Nemzeti Bizottságának, a Ramsaari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottsága Természetvédelmi Munkabizottságának elnöke. 1969-től – kisebb megszakításokkal – tanít a Debreceni Egyetemen.

Tanítványai közül többen magyar és külföldi egyetemek professzorai, oktatói, kutatói. Igazgatása alatt a Hortobágyi Nemzeti Park – élőhelyeinek rehabilitációja, a tájsebek eltüntetése, a puszta eredeti arculatának szakszerű és igényes helyreállítása eredményeként – 1999. december 1-jén a Világörökség részévé vált. Tudományos, szakmai tevékenysége fókuszában a hortobágyi ökológiai vizsgálatok mellett Debrecen és Debrecen környéki élőhelyek kutatása áll, nevéhez fűződik a Nagyerdő védett területének bővítése és az Erdőspusztai Tájvédelmi Körzet létrehozása. A közelmúltban dolgozta ki a Tócó-völgy természetvédelmi kezelési és fejlesztési tervét. Publikációi az általános ökológia, a konzervációbiológia, az etológia kutatási területeire, valamint Magyarország és az Európai Unió természetvédelmi kérdéseire terjednek ki.


Fotó: Lisztes László