Áder Jánoshoz fordult az elítélt pécsi tanár ügyvédje

Helyi hírek

Áder János köztársasági elnökhöz nyújtott be kegyelmi kérvényt annak a pécsi tanárnak, Jancsula Dezsőnek az ügyvédje, akit sokak szerint igazságtalanul elmarasztaltak, és akit kollégái és diákjai megvédése miatt ítéltek el – írja a Népszava.

Országos visszhangot váltott ki a pécsi Nevelési Központ 1-es Számú Általános Iskolájában magyar és történelmet szakos tanár ügye, aki összevitatkozott egy az iskola előtt cigarettázó 16 éves fiúval.

A bíróság tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a tanárt, aki ha ezt elfogadja elveszíttette volna állását, mivel bűncselekményben elmarasztalt személy legalább 3 évig nem lehet közalkalmazott.

A 61 éves büntetlen előéletű, 36 éve tanító Jancsula Dezső büntetőpere szerdán kezdődött volna meg a Pécsi Járásbíróságon, a tárgyalást azonban a vádlott védőjének kérésére elhalasztották, és február 9-re tűzték ki.

Jancsula Dezső elmondta, hogy ügyvédje eljárási kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz, és azt kérték, hogy annak elbírásáig függesszék fel a pert, amit a bíróság meg is tett.