A Főnix Rendezvényszervező programjai a farsang idején

Kultúra

Színvonalas és tartalmas programokkal indul az év Debrecenben a Főnix Rendezvényszervező szervezésében. Többek között fellép az Alma Együttes vagy a Kossuth-díjas mesemondó, Berecz András és télvíz idején a nyári színház hangulatát is érezhetjük. A Magyar Kultúra Napját a legendás építész, Makovecz Imre életművet reprezentáló kiállítással ünnepelhetjük. Alighogy a szilveszteri mulatságot magunk mögött hagytuk, máris itt van a Vízkereszt utáni első mulatsága a Debreceni Dalidó, rengeteg szórakoztató és nem utolsósorban ingyenes programmal.

III. Debreceni Dalidó – 2015. január 10. Kölcsey Központ

Céhes hagyomány megelevenedik, vízkereszt utáni szombaton vigasság kezdődik. Déli harangszó múltával, 2 órakor kézműves legények-leányok, férfiak-asszonyok mesterségüket megmutatják, a mézeskalácsos szíveket írókázik, a kovács szerelemben égő párokat kovácsol össze, a bendők felelőse vetrecéről, kolbászról, fánkról, és egyéb finomságokról gondoskodik”. Így is hangozhatott a régmúltban az a felhívás, amely a Debreceni Dalidót hirdette. A három éve nagy sikerrel debütált rendezvény a cívisvárosnak azt a régi hagyományát eleveníti fel, amikor Vízkereszt utáni első hétvégén Dalidót rendeztek. Ebből az alkalomból a céhek mesterei, legényei együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Kölcsey Központban január 10-én is színes, változatos és ingyenes programok sora fogadja a kicsiket és a nagyokat egyaránt, szombat délután kettőtől egészen késő délutánig. A Tímárház mesterei mellett idén is velünk lesznek az „új idők inasai”, a Beregszászi, a Brassai, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari, a Könnyűipari, a Mechwart, a Povolny, a művészeti iskolák közül pedig a Medgyessy Ferenc Gimnázium és a Kós Károly Művészeti Szakközépiskola tanárai és diákjai. A Baltazár téren farsangi étkek, a körfolyosón a Langaléta Garabonciások vásári komédiái 14 órától. Bábelőadás várja az aprónépeket és szüleiket 16 órától a Bálteremben: Az égigérő fa – Benedek Elek nyomán, a MárkusZínház előadásában, játsszák: Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna. A minden korúnak pedig 18 órától a Nagyteremben a „Lassú tűzzel guruló Nap” – a Sebő-együttes koncertjét ajánljuk. Belépődíj egyéves kor felett: a bábelőadásra: 1 000 Ft, a koncertre: 1 000 Ft, bérlet mindkét programra: 1 500 Ft. A körfolyosó programjai ingyenesek.

Nyári színház a télben: A folyón túl Itália – 2015.január 15.

A remek és kacagtató komédiának, Joe DiPietro a szerzője, aki egy örök és hálás témával foglalkozik: a generációs különbséggel. Nevezetesen: él a négy nagyszülő a maga olasz-amerikai közegében, jókat esznek és isznak, hiszen „első a család”! Amíg az időseknek mindig első a család, a fiataloknál ez bizony már nem ilyen egyszerű és az egyetlen unoka, aki még kibírta a közelükben, nagy bejelentésre készül…  A Kölcsey Központban, január 15-én este 7 órakor kezdődő Orlai Produkciót Znamenák István rendezte, aki olyan színészekkel dolgozott, akik nagyon adják magukat erre a szerepre. Egy színpadon látni a nagyszülők szerepében Lázár Katit, Szabó Évát, Benedek Miklóst és  Lukáts Andort, az unoka szerepében pedig Szabó Kimmel Tamást ez bizony szerencsés konstelláció! Pláne, ha ők is élvezik nemcsak a darab kínálta helyzeteket és dialógusokat, hanem az együttjátszást. És erről mindenki meggyőződhet: állandó mosoly az arcokon nemcsak a színpadon, hanem a nézőtéren is. Mint ahogy az sem a véletlennek köszönhető, ha mindeközben saját nagyanyánk-nagyapánk is eszünkbe jut. Jegyárak: 2900 és 3600 Ft.

 

XIII. Debrecen Város Bálja – 2015. január 17. Kölcsey Központ

Debrecen Város Báljainak történetében először hármas összefogásban Debrecen városa, a Debreceni Egyetem és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésében rendezik meg az idei bált január 17-én este a Kölcsey Központban. A bál nyitótáncát hagyományosan a debreceni középiskolák maturandus diákjai és a DE hallgatói adják elő. A bálon többek között fellép a Kodály Filharmonikusok Debrecen és a DE Zeneművészeti kara, Vágó Bernadett és Nagy Sándor színművészek, a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület és a Budapest Bár. Az ünnepi köszöntéseket az interneten keresztül, a www.fonixinfo.hu oldalon meg lehet tekinteni. A sajtó képviselőinek előzetes jelzés alapján sajtófotót és sajtóközleményt küldünk, illetve a www.fonixinfo.hu oldalról letölthetőek lesznek.

 

„…összekötni az eget és a földet…” Makovecz Imre művészete

január 23. – március 1.; Kölcsey Központ, Bényi Árpád terem

 

A Magyar Kultúra Napját a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, az Ybl-, Kossuth-, és Prima Primissima díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett Makovecz Imre műveiből összeállított kiállítással köszöntjük, az alkotó születésének 80. évében. A tárlat a 2014-es év egyik legfontosabb kulturális eseménye, a Pesti Vigadóban bemutatott Makovecz-életművet reprezentáló tárlat anyagából válogat. A legendás építész grafikai igényű rajzai, tervei, épületeinek kiváló fotói mellett alkotásainak néhány exkluzív, nagyméretű makettjét is megcsodálhatja a közönség. A kiállítás kurátora Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész. (www.mma.hu, www.makovecz.hu)

A kiállítás ideje alatt vetítéses előadásokat, exkluzív tárlatvezetéseket, foglalkozásokat tervezünk.

 

Jegyárak: 800 Ft – teljes árú jegy, 500 Ft – diák/nyugdíjas/pedagógus – csoportos (10 fő fölött, 1 fő kísérővel)7 éves kor alatt a látogatás ingyenes

 

Ezt az „Almát” nagyon szeretik Debrecenben – 2015. február 8.

A Minimax televíziós csatornáról is közismert gyerekzenekar, az ALMA több mint 15 éve szórakoztatja a dalolni, kacagni és táncolni vágyó gyermeket és gyermeklelkű felnőttet. A közel 1 órás farsangi családi koncert során a Kölcsey Központ Nagyermében a népszerű együttes improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet. A gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói lesznek a február 8-án, 11 órakor kezdődő sok vidámsággal fűszerezett műsornak. Jegyárak: 1500 és 1900 Ft. A koncertet megelőzően 9 órától ingyenes kézműves foglalkozások kezdődnek a Kölcsey Központ körfolyosóján. (részletes program: www.fonixinfo.hu)

Gyógyszer depresszió ellen: Napfény kettőnknek – 2015. február 16.

A Pierre Sauvil által írt előadás egy párizsi magánklinika vezető professzorának javakban bővelkedő, polgári nyugalmat nyújtó lakásában játszódik. Réthly Attila rendezésében a színészek, Sipos Vera és Szervét Tibor könnyed és mégis elegáns játéka remek kikapcsolódást ígér a fordulatokban gazdag történethez. A fiatal lány ugyanis a Szajna parti elit kellemes magányban élő professzorhoz egyenesen a nappalija ablakán át érkezik meg. A házigazda eleinte leplezett, aztán mindinkább félreérthetetlen érdeklődést mutat az elbűvölően merész lány iránt, aki közli, itt fog lakni, mert a professzor téves diagnózisa miatt nincstelen lett. A frappánsan szellemes darabot február 16-án este 7 órakor nézhetjük meg a Kölcsey Központban. Jegyárak: 2900 és 3600 Ft.

Gyurka párnája körül zajlik itt minden! Ződ posztó. – 2015. február 18.

A Kossuth-díjas Berecz András mesemondó minden évben, amikor sokunk örömére Debrecenbe jött mindig beváltotta előadása elején tett ígéretét, miszerint mondanivalójában „lesz tepertő.” Nos, február 18-án 19 órakor kezdődő estéjén sem lesz ez másképp. A Ződ posztóban ugyanis mindaz a lényeg benne van, amit egy igazi mesemondó szívvel-lélekkel átadhat közönségének. „A varázslat a lényeg, ez nem színészi munka, nem egy betanult szöveg felmondása. Az emberek megérzik, hogy egy szabad, újrateremthető kultúra van a mese mögött, és hogy van egy nép, akinek a szavai nagyon fontosak.” Körötte forog a valós mesevilág, a hősök színes forgataga: a csodálkozó mészáros, a megszabadult marha, a meg¬hökkent kocsmalegénység, az elillant pálinka, az elcsendült madársereg és a szűkszavú asszonynép… Ritka párna ez! Vakító szép fehér. De kemény. Szikla a javából. Mikor azt valaki a Gyurka feje alól ügyesen ellopocsikálja, és a feje alá első osztályú ződ posztót oroz észrevétlen, óriás lavinát indít el. Elszabadul a világ. Szinte mindenre fény derül. A kicsiségek homályban maradnak. Szinte. Jegyárak: 1900 és 2500 Ft.