Lipics Zsolt

Lipics Zsolt lesz a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója

Kultúra

Februártól öt éven át Lipics Zsolt, a teátrum Jászai Mari-díjas színművésze irányítja a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) munkáját az intézményt csaknem egy évtizede vezető Rázga Miklós utódjaként – derül ki a baranyai megyeszékhely hivatalos honlapján szerdán közzétett határozatból.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) pécsi polgármester határozata értelmében eredményes volt a PNSZ NKft. ügyvezetői pozíciójára nyáron kiírt pályázat. Az ügyvezetői feladatokat2021. február 16. és 2026. február 15. között Lipics Zsolt, a teátrum jelenlegi színművésze láthatja el.

Lipics Zsolt 1966-ban Pécsen született, 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kazimir Károly osztályában. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, majd kilenc éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, huszonkét éve a Pécsi Nemzeti Színház színművésze. 2018-ban kapta meg a Jászai Mari-díjat. A leendő direktor nyilvánosságra hozott pályázatában Vidákovics Szlávent, a Pécsi Horvát Színház vezetőjét, a PNSZ színművészét jelölte ki a teátrum leendő művészeti vezetőjeként.

A pályázati felhívásban a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy a teátrum évadonként legalább 280 előadást tartson és minimum 80 ezer fizető nézőt vonzzon, továbbá évadonként legalább egy kortárs magyar drámát ősbemutatóként műsorra tűzzön. A kiírás szerint a PNSZ 2020-ban 527 milliós állami és 270 millió forintos önkormányzati támogatásból gazdálkodik.

A PNSZ NKft. ügyvezetői pozíciójára négy pályázat érkezett. Lipics Zsolton kívül Bodor Johanna Udvaros Dorottyával közösen pályázott, mellettük Komáromi György és Csányi László adták be pályázatukat.