Kicsit sem ördöngösség: Ördögkatlan Fesztivál

Kultúra

Még a nyárvégi program-dömpingben is kiemelt eseménynek számít az Ördögkatlan Fesztivál, amelynek idén, július 30 és augusztus 3 között, Nagyharsány, a Vylyan és a Mokos Pincészet, a Szársomlyói Szoborpark és Beremend ad otthont.

A rendezvény, amely egykor a Művészetek Völgyéből kivált, még nem érte el a nagykorúságot, de jó úton halad afelé, hiszen idén 17. alkalommal gyűlnek össze Baranyában azok, akik összművészkedni szeretnének, vagy legalábbis nézni és élvezni, ahogy mások ezt teszik. Azoknak, akiknek még nem volt szerencséjük -pár napra a mindennapokból kilépve-, katlanossá válni, elsősorban a következő pár dolgot érdemes tudni:

 A név– Ördögkatlan, félrevezető lehet, ugyanis ez nem garázsrock/punk rock fesztívál, sőt még nem is egy, a hazánkban szárba szökkent szkítás/spiris jamboree közül.  A név, illetve a névadás az egyik helyszínhez, a kőfejtőhöz kapcsolódik, amit az itt élők „Ördögszántotta hegynek” neveztek. Mindehhez egy jó kis legenda is dukál:

Egyszer volt, hol nem volt élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány falujában, a hegy tövében, akinek volt egy gyönyörűséges leánya, Harka. Az ördög mindenáron szerette volna megkaparintani. Igért az anyókának fűt-fát, s mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, a kakaskukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, ne számítson a kezére. Az ördög megörült az ajánlatnak, előhozta a pokolból hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Jókedvűen Kezdett hozzá a szántásnak, s még éjfélt sem ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele. Nosza, megijedt erre az öregasszony, de végső elkeseredésében pompás mentőötlete támadt. Éjfél után odament a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A kakasok visszafeleltek neki, s csakhamar az egész falu hangos lett a kakasszótól. Az ördög nem vette észre a cselt, bukása feletti dühében elhajította az ekéjét egészen Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld gyomrában.

A program, vagyis miért is öszművészeti: Vannak szavak, mint pl. kézműves, összművészet, amelyeket erősen elkoptattunk az elmúlt években, gyakran csupán közhelyek, tartalom nélkül. Éppen ezért kitörő lelkesedéssel vetem rá magam erre, az igazán sokszínű magas minőségű programra is, ahol a mainstreamtől a marginális kísérletekig mindenek helye van. Valószínű ezzel közel sem vagyok egyedül, hiszen bő másfél évtized alatt számos fesztívál szűnt meg finanszírozási okok miatt, de ez -mint látjuk- továbbra is létezik. Sőt merem állítani, az idei nyárnak is ez lesz a legizgalmasabb kulturális eseménye.

Kalandos közlekedés

És ezt nem csak az az alliteráció miatt írom. Tömegközlekedés esetén (bárhonnan az érkezzünk az országból) elvileg a vasút jön számításba. Tulajdonképpen gyakorlatilag is, csak az árnyalja a képet némileg, hogy egy olyan országban élünk, ahol a vonatok masszívan hozzák azt a késést, amelyhez  például Franciaországban szabotázs akció kell. A vagonok állapotáról, hőmérsékletéről pedig csak annyit, hogy ha bármikor ellaposodik a beszélgetés egy társaságban, elég ezt szóba hozni és felpezsdül. Mindenkinek van legalább egy horror története, vagy ismer valakit akivel valami rettenet megesett. De kalandnak kaland az biztos. Ha sikerült élményekkel gazdagon megérkezni Pécsre, akkor onnan akár ingyenes busszal is folytathatjuk az utunkat a szállásunkig, amely jó esetben Kisharsányban, Nagyharsányban, Villánykövesden, Palkonyán, vagy ezek közelében van. A települések között a fesztivál ideje alatt Katlanbuszok, illetve kisbuszok közlekednek.  Akik a gépkocsival érkezés mellett döntenek, azok a fesztivál környezetében, közterületen tudnak parkolni.  Az elmúlt években nem jelentett mindez gondot, nem volt nehéz parkolóhelyet találni. És végre eljutottam ahhoz a közlekedési lehetőséghez, amely igazán Katlanos, jól tükrözi az egész rendezvény hangulatát: ez pedig a stoppolás. A szervezők minden évben az kérik az autóval érkezőktől, hogy vegyenek fel stopposokat a falvak, között – nekik nagy segítség a tömeg miatt, az autósoknak meg ki tudja… De mint azt többször is megtapasztaltam, tökéletesen működik.

Az Ördögkatlan mindennapjairól, koncertekről, beszélgetésekről, előadásokról továbbiakban is hírt adunk.

– Sz.B. –