Szinte minden magyarországi cég rendelkezik biztosítással egy felmérés szerint

Ország

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással – derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

A Vállalkozások gazdasági kilátásai, biztosítási tervek elnevezésű kutatásban 330 gazdasági szakember, 300 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező hazai vállalkozás ügyvezetője, pénzügyi felsővezetője, illetve tulajdonosa vett részt.

A kutatásban részt vevők 94 százaléka jelezte, hogy cége rendelkezik valamilyen biztosítással. A biztosítással rendelkező társaságok 95 százaléka kötelező gépjárműfelelősség-biztosítással (kgfb) rendelkezik, 90 százalékuknak van felelősségbiztosítása, 82 százalékuknak pedig vagyonbiztosítása. A gyakoribb biztosítások közé tartozik még a balesetbiztosítás (72 százalék) és a casco (62 százalék). Ugyanakkor kockázati életbiztosítást csak a cégek közel negyede kötött, egészségbiztosítással ötödük rendelkezik, míg nyugdíjbiztosítást mindössze 6 százalékuk, utasbiztosítást pedig 2 százalékuk kötött.

A válaszadó cégvezetők többnyire nem tudták pontosan, hogy mennyi az éves biztosítási összegük, az összes megkérdezett 58 százaléka jelezte ezt. Félmillió forint alatti éves biztosítási díjról a válaszadók 7 százaléka számolt be, félmillió és egymillió forint közötti összegről 18 százalékuk, míg 10 százalék évente egymillió és másfélmillió forint között költ biztosításra, 7 százalék pedig másfélmillió forintnál is többet.

A felmérés alapján az alkuszcég megállapítja: a nagyobb cégek válságállónak tűnnek, a kkv-k többsége számára azonban komoly kihívásokat tartogat a következő időszak, amelyben a költségek csökkentése prioritássá válik. Ebben a helyzetben a váratlan események megoldásánál kiemelt szerep jut a biztosításoknak, egyidejűleg költségcsökkentő lépés lehet, ha a cégek felülvizsgálják és felszámolják az elavult, 5-10 éves túlárazott biztosítási konstrukcióikat, amellyel elkerülhetik az alulbiztosítottságot is –  mutat rá a Hungarikum Biztosítási Alkusz.

A telefonon és online végzett felmérést 2022. augusztus 29. – szeptember 7. között végezték.