Autós üldözés Mohácson

Rendőrség
Jogerős lett az  ítélet a  közúti veszélyeztetés és más bűncselekmények miatt

A Mohácsi Járásbíróság 2020. február 20-án kihirdetett ítéletével a G. Cs. vádlottat közúti veszélyeztetés bűntette, rongálás vétsége és garázdaság vétsége miatt 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte, 1 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, és kötelezte az eljárás során felmerült 68.500 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint röviden: A vádlott férfi 2018. december 26-án délután 18 óra 20 perc körüli időben Mohács belterületén közlekedett az általa vezetett Audi típusú személygépkocsival, amikor észrevette, hogy vele szemben, neki ellenkező irányba közlekedik a sértett férfi egy BMW személygépkocsival, aki mellett a jobb első ülésen a vádlott volt felesége, immáron a sértett élettársa ült.

Amikor a vádlott a sértettet észrevette, megfordult a személygépkocsijával és a sértettek után hajtott. A vádlott egy útkereszteződésben megelőzte a sértett kocsiját úgy, hogy az előzés befejezésekor erőteljes, indokolatlan fékezést hajtott végre, ami miatt a sértett sofőr hirtelen fékezésre kényszerült és a fékezés közben, hogy elkerülje az ütközést egy másik útra kanyarodott.

A sértett azon az úton folytatta tovább a közlekedését, melyre rákanyarodni kényszerült, míg a vádlott ismét megfordult és utána hajtott egy vasúti átjáró irányába. Haladásuk során a vádlott többször megelőzte a sértetteket és előtte lefékezett, hogy megállítsa őket, azonban a sértett sofőr a vádlott gépjárművét kikerülte és tovább haladt. A vádlott az előzések során az előzési tilalmakra nem figyelt, személygépkocsiját olyan közel irányította a sértett személygépkocsijához, hogy az úttest széle felé húzódásra kényszerítette a sértett sofőrt.

Mindezek után a vádlott egy kereszteződésben az úttesten keresztbe állt a gépkocsijával, hogy a sértettet megállítsa. A sértett ki tudta kerülni a gépkocsijával, majd megállt, a vádlott ekkor hátramenetben közelített a sértett gépkocsijához, majd odaérve kiszállt és egy ököl ütéssel leütötte a sértett személygépkocsijának baloldali visszapillantó tükrét, és ezzel az utcán tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltett.

A sértett sofőr ekkor kikerülte a vádlott gépkocsiját és értesítette a rendőrséget.

A vádlott a tetteivel a másik járműben utazó sértettek testi épségét és a vagyonbiztonságot is veszélyeztette.

A bíróság előkészítő ülésen meghozott ítélte jogerős.