Hajléktalan rongált és lopott Pécsett

Rendőrség
Letartóztatás a folytatólagosan elkövetett rongálás bűntette és más bűncselekmények miatt

A Pécsi Járásbíróság 2020. február 20-án elrendelte egy Pécsett, hajléktalanként élő férfi letartóztatását egy hónapra nagyobb kárt okozó, folytatólagosan elkövetett rongálás bűntette, lopás bűntette és többrendbeli lopás vétsége miatt.

A több ügy egyesítését követően folyamatban lévő nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított 2020. február 5-én a hajnali órákban Pécsett egy felújítás alatt álló lakásba hatolt be úgy, hogy az ajtót befeszítette és onnan különböző munkaeszközöket és alapanyagot tulajdonított el összesen 220.000 forint értékben.

2020. február 11-én a gyanúsított Pécs belvárosában, a reggeli órákban egy sértett nő kabátjának zsebéből eltulajdonította 40.000 forint értékű mobiltelefonját.

Emellett azzal is alaposan gyanúsítható, hogy 2020. január 13-án szintén Pécs belvárosában egy nő kezében lévő táskáját kirántotta onnan és azt tartalmával – a benne lévő 10.000 forint készpénzzel és bankkártyával, személyi okmányokkal – együtt eltulajdonította.

2020. február 3. napját megelőző közeli időszakban a gyanúsított a kijelző betörésével megrongált két pécsi parkolóautomatát, melyek közül az egyikben 500.000 a másikban 75.000 forint kárt okozott. Majd ezt követően, de 2020. február 6. napját megelőzően, további parkolójegy automatát rongált meg, melyben szintén 500.000 forint kárt okozott. Cselekményeit a térfigyelő kamerák rögzítették.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, ellene garázdaság vétsége miatt több büntetőeljárás is folyamatban volt a Pécsi Járásbíróságon, melyeket egyesítettek. Jelen cselekményeket büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsított lakóhellyel, jövedelemmel nem rendelkezik, alaposan tartani lehet attól, hogy a büntetőeljárás során elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne, illetve újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményeket követne el.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított, védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem végleges.