Jogerős ítélet a Baranya vármegyében három ember halálát eredményező közúti balesetet okozó férfi ügyében

Rendőrség

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott végzésével a Pécsi Járásbíróság elsőfokú ítéletét helybenhagyta, így Sz. G. vádlottat közúti baleset okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt – halmazati büntetésül – négy év börtönre, hét év közúti járművezetéstől eltiltásra és mellékbüntetésül öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2021. augusztus 24. napján egy gazdasági társaság alkalmazottjaként vezetett egy személygépkocsi besorolású kisbuszt, amelyben a vádlotton kívül még hat férfi utazott. A vádlott az általa vezetett gépkocsival 18 óra 30 perc körüli időben az 57-es számú főközlekedési úton közlekedett Pécs felől Mohács irányába, és a G. A. R. sértett férfi által vezetett személygépkocsi előzését hajtotta végre. Az előzés megkezdésekor a G. A. R. sértett által vezetett személygépkocsi haladási sebessége 90 km/h körül volt, míg a vádlott által vezetett személygépkocsi szintén 90-95 km/h sebességgel haladt. A G. A. R. sértett által vezetett gépkocsiban a jobb első ülésen utasként foglalt helyet egy másik férfi is.

A Mohács felől Pécs irányába tartó sávban közlekedett az F. F. sértett férfi által vezetett személygépkocsi. Az előzés végrehajtása közben a vádlott észlelte a vele szemben közlekedő gépjárművet, ezért az előzés mihamarabbi befejezése érdekében tovább gyorsította az általa vezetett gépkocsit, és úgy kezdte meg a saját forgalmi sávjába történő visszatérést, hogy az általa vezetett gépkocsi középső üléssora még a G. A. R. sértett által vezetett személygépkocsi motorterével egyvonalban volt. A vádlott az előzés befejezése során zavarta, illetőleg letérésre kényszerítette a G. A. R. sértett által vezetett gépjárművet, mely gépjármű ennek következtében jobb oldali kerekeivel letért az útpadkára.

G. A. R. sértett észlelve a kialakult veszélyhelyzetet, lassító fékezéssel 82-86 km/h-ra lassította a járművét, amikor annak jobboldali kerekeivel letért az útpadkára, majd vészfékezni kezdett, ahonnan ellenkormányzás következtében áttért az úttest menetirány szerinti bal oldalára, ahol frontálisan ütközött a szemből érkező F. F. sértett által vezetett személygépjárművel.

A vádlott által vezetett gépjármű utasai közül többen kiabálni kezdtek a vádlottnak, hogy álljon meg, azonban a vádlott belepillantott a jobboldali visszapillantó tükörbe, és az utasok felszólításának csak jóval később – mintegy 400 méter megtételét követően – tett eleget. Ekkor a vádlott a járműből kiszállt, azt körbejárta, majd közölte utasaival, hogy járművükben sérülés nem keletkezett.

G. A. R. és F. F. sértettek az ütközés következtében a helyszínen elhunytak. A G. A. R. mellett utazó férfi néhány órával később a kórházban vesztette életét.

Az ítélet jogerős.

(Pécsi Törvényszék)