Kiváló sportolóink elismerése

Egyetem

Idén 16 kiváló sportteljesítményt elért hallgatót tüntettek ki a Debreceni Egyetemen a karok és a Hallgatói Önkormányzat javaslatára.

Az intézmény 2006-ban alapította „Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója” címet a hazai és nemzetközi sporteseményeken kiemelkedően szereplő hallgatók elismerésére. A 2013/14-es tanév kiváló sportolóit és felkészítőiket szeptember 16-án, a Főépület Aulájában rendezett ünnepségen köszöntötték az egyetem vezetői.

– Az elmúlt évben az eddigieknél is eredményesebbek voltak a Debreceni Egyetem hallgatói az élsportban . A kitüntetéssel szeretnénk megköszönni ezeknek a hallgatóknak, hogy kiemelkedő sportteljesítményükkel növelték az intézmény hírnevét. Reméljük, hogy a jövőben még ennél is többen részesülhetnek ebben az elismerésben – mondta Jávor András általános rektorhelyettes.

A Debreceni Egyetem kiemelt figyelmet fordít a sportra, hogy minél több verseny- és élsportoló juthasson be az egyetemre, és minél többen szerezzenek diplomát.

– Ezek a hallgatók nemcsak az iskolapadban, hanem a sportversenyeken is kiválóan helyt állnak. Tanulmányaikat és felkészülésüket a nemrég indult mentorprogramunkkal, egyetemi sportösztöndíjjal, valamint egyéni tanrenddel és rugalmas vizsgarenddel tudjuk segíteni – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságon az előző tanévben összesen 19 versenyen vett részt a Debreceni Egyetem több mint 200 hallgatója, akik összesen 21 aranyérmet, 23 ezüstérmet és 9 bronzérmet szereztek, amellyel az egyetemek közötti versenyben előkelő helyet foglal el az intézmény.

– A Debreceni Egyetem kiváló sport-infrastruktúrával és innovatív vezetésével képes arra, hogy hallgatóit sportolásra ösztönözze, így az egyik legjobb a hazai felsőoktatási intézmények között. Sikerének titka valószínűleg a rektori és gazdasági vezetés, a hallgatói önkormányzat, valamint a város együttműködése, ami szinte példa nélküli az országban – emelte ki Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnöke.

A Debreceni Egyetem 100%-os tulajdonosa a DEAC Nonprofit Közhasznú Kft-nek, amely több mint 90 éves múltra tekint vissza. 16 szakosztályban csaknem 600 versenyző – ebből több mint kétszáz egyetemi hallgató és dolgozó – képviseli az intézményt a felsőfokú oktatási intézmények sporteseményein és a nemzeti bajnokságokon.

– Örömmel látjuk, hogy hallgatóink a házi bajnokságokon is ezrével vesznek részt. Ezért szeretnénk, ha a Dóczy utcán hamarosan elkészülő futópálya után egy régi álmunk, egy új tornacsarnok is megvalósulhatna – mondta Bács Zoltán gazdasági főigazgató.

A kitüntetett sportolók nevében Biczó Bence köszönte meg az egyetem vezetőinek, hogy a sportolóknak a tanulás mellett is lehetőségük volt a nyugodt felkészülésre a kiváló eredmények eléréséhez.

A Debreceni Egyetem Kiváló Sportolói a 2013/14-es tanévben:

Bács Csaba – kosárlabdázó, műszaki menedzser szakos hallgató
Bakosi Péter Béla – atléta, gazdaságinformatikus szakos hallgató
Biczó Bence – úszó, sportszervező szakos hallgató
Gál Krisztián – kosárlabdázó, kereskedelem és marketing szakos hallgató
Gonda Daniella Csilla – tollaslabdázó, anglisztika szakos hallgató
Mezei Gergő László – atléta, igazgatásszervező szakos hallgató
Mezei László – kosárlabdázó, villamosmérnök szakos hallgató
Müller Anita – kyokushin karate, ápolás és betegellátás-gyógytornász szakos hallgató
Pék Dávid – kosárlabdázó, pszichológia szakos hallgató
Risztov Éva – úszó, igazgatásszervező szakos hallgató
Sárkány Fanni – atléta, anglisztika szakos hallgató
Senánszky Petra – uszonyosúszó, biológia szakos hallgató
Serra Solt Töhötöm – vívás, kereskedelem és marketing szakos hallgató
Szarka Dávid Gábor – kosárlabdázó, mezőgazdasági mérnök szakos hallgató
Szenes Mátyás – búvárúszó, jogász szakos hallgató
Varsányi Nóra – kézilabdázó, sportszervező szakos hallgató

unideb.hu