„Tudásintenzív gyakorlati oktatás kell”

Egyetem

A tudásalapú termelés hazai feltételeiről tanácskozott az MTA Agrárközgazdasági Bizottsága az egyetem Gazdaságtudományi Karán.

Az ősszel megalakult testület először választott elnököt a fővároson kívülről Popp József, a Gazdaságtudományi Kar (GTK) egyetemi tanára személyében. Rajta kívül a GTK további nyolc oktatót és professzort delegált a harmincöt tagú bizottságba.

– A kar életében nemcsak az oktatás, hanem a kutatás és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadási munka is lényeges. A bizottsági tagságon túl a téma miatt is kiemelt szerepet kapott ez a tanácskozás. A gyakorlatorientált képzés ugyanis nagyon fontos a kar számára, hogy olyan diplomát adjon végzett hallgatóinak, mellyel könnyen megtalálják helyüket a munkaerőpiacon – hangsúlyozta Pető Károly dékán.

A bizottság a tudás alapú termelés hazai feltételeit vitatta meg a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

– Míg Nyugat-Európában a tudásalapú és tőkeintenzív, addig itthon a munkaalapú gazdaság épül. Ahhoz, hogy ez a tendencia megforduljon hazánkban, tudásintenzív gyakorlati oktatásra van szükség, ami jelenleg hiányzik a magyar felsőoktatásból – mondta Popp József elnök.

Az ülésre meghívott előadók olyan vállalatok vezetői, melyek kihelyezett tanszékekként évek óta szorosan együttműködnek a karral. Az agrárinnováció és felsőoktatás szerepéről a baromfi-, a sertés-, és a gyümölcságazatban Bárány László, a Master Good Kft. és Szabó Imre, a Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója tartott előadást. Mindketten kiemelték, hogy a nemzetközi piacra jutáshoz a legmodernebb technológia mellett ma már a komoly szakmai tudással rendelkező szakemberekre is szükség van.
unideb.hu