Új eredmények a daganatkutatásban

Egyetem

Tizenöt-húsz év múlva akár a daganatok terápiájában használt gyógyszerek is készülhetnek a Debreceni Egyetem onkológiai kutatásaira alapozva.

Hazánkban sokkal többen halnak meg daganatos betegségekben, mint Európa más országaiban. Különösen az áttétes, előrehaladott esetekben okoz nehézséget a kezelés. A rákos betegek 90 százaléka nem az elsődleges daganat, hanem az áttétek miatt veszíti életét – hangzott el a „Molekuláris onkológia: Jelátviteli folyamatok célpontjainak azonosítása és daganatterápiás eljárások kifejlesztése” című projekt zárórendezvényén pénteken a Debreceni Egyetemen.

A programban a Debreceni Egyetem vezetésével, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont partnerségével 21 kutatócsoport vizsgálta a daganatsejtekre jellemző speciális elváltozásokat és az azok kialakulásáért felelős molekuláris mechanizmusokat egyebek mellett az emlődaganatok és melanóma területén.

– A projektben nem betegágy melletti vizsgálatokat, hanem alapkutatást végeztünk, amely hosszú távon, kitartó kutatómunka eredményeként, 15-20 év múlva vezethet gyógyszerek fejlesztéséhez – hangsúlyozta Panyi György egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője.

A pályázatban a szakemberek új célmolekulákat azonosítottak, és olyan egyedi hatásmechanizmussal rendelkező, új gyógyszermolekula-jelölteket elemeztek, amelyekre várhatóan érzékenyek lesznek az eddigi terápiákra rezisztens daganatok. Nemcsak a daganatszövetek, hanem a daganatok és mikrokörnyezetük vizsgálatában is jelentős eredményeket értek el. Ezt jelzi a szakterület vezető nemzetközi szakfolyóirataiban – többek között az Angol Királyi Akadémia lapjában vagy a Molecular Aspects of Medicine-ben – eddig megjelent 47 publikáció.

A 28 hónap futamidejű pályázat során két szabadalmat is benyújtottak: az egyik az immunrendszer sejtjeit célzottan befolyásoló skorpióméregből előállított molekulákra vonatkozik, a másik pedig olyan molekulákra, amelyek a fehérvérsejtek daganat elleni immunitásának fokozásában játszanak szerepet.

A kutatásban résztvevő laboratóriumokban számos egyedi műszert és speciális szakértelmet igénylő technológiát alkalmaztak és fejlesztettek, valamint létrehozták a daganatbiológiai kutatások igényeinek megfelelő molekuláris onkológiai szövettenyésztő és peptid hormon receptor laboratóriumokat is.

A 885 millió forintos, teljes egészében az Új Széchenyi Terv által támogatott projektben a tapasztaltabb kollégák vezetésével 62, többségében újonnan alkalmazott fiatal kutató működött közre.

unideb.hu