Ezért érdemes nyelveket tanulni

Egyetem

Szerencse adta ország – ezzel a névvel indul minden szeptemberben egész éves program az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában és Általános Iskolájában. A felső tagozatos osztályok véletlenszerűen kapják meg egy-egy európai uniós ország nevét, amely egész tanévben meghatározza munkájukat. Az adott nemzet jellemző színeivel, tárgyaival díszítik fel termeiket, valamint számtalan elméleti és gyakorlati feladatot teljesítenek. A tanév végén pedig az iskola folyosóin felállított standokon mutatják be munkájuk gyümölcsét.

– A felsősök ilyenkor elkészítik az adott ország jellemző ételeit, tablókat, plakátokat, prezentációkat, rövid előadásokat tartanak, vagy belebújnak valamelyik európai nemzet népviseletébe. A harmadik és negyedikes tanulók pedig ugyanezt teszik a magyarországi régiókat bemutatava – tájékoztatott Demeter Józsefné igazgatóhelyettes.

A diákok fantáziája ilyenkor határtalan: futballmezek és játékautók az olasz standnál, Terminátor jelmez Ausztriánál, zöldségek, sajt és mártogatós Hollandiánál, a legkevesebb magánhangzót tartalmazó szó Csehországnál (zmrzlina-fagyi) és sorolhatnánk. A finn csapat idén különösen kitett magáért – Mikulással és virslipörkölttel is készült – hiszen a rendezvénnyel egy időben az iskola jyväskylä-i testvériskolájából érkeztek látogatók.

– Több mint 20 éves, szinte baráti kapcsolatunk van ezzel az intézménnyel, az egyik évben ők jönnek hozzánk, aztán a mi diákjaink utaznak Finnországba. Hasonló kapcsolatot ápolunk egy dortmundi iskolával, ami mind kiváló lehetőség tanulóinknak arra, hogy gyakorolják az idegen nyelveket. Iskolánkban ugyanis fontos szerepet kap a nyelvoktatás, heti 4 órában tanulnak a diákok angolt vagy németet – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

A Kossuth utcai intézmény tanulói már hatodik osztálytól jelentkezhetnek cserediáknak, ugyanis az említett testvériskolákon kívül Spanyolországba, Szlovéniába, Finnországba és Lengyelországba is eljuthatnak egy Erasmus program révén.

unideb.hu