A katolikus egyetem új campusáról, a tanévkezdésről és a gyermekvédelemről is egyeztetett a püspöki kar

Egyetem

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusáról, a tanévkezdésről, gyermekvédelemről és boldoggá avatási eljárásokról is szó volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszi rendes ülésén, amelyet Esztergomban tartottak – olvasható a testület MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Azt írták: a tanácskozás keretében szeptember 7-én a püspökök egyeztettek Lázár János építési és beruházási miniszterrel, aki jelezte, hogy a kormány a nehéz gazdasági környezetben is stratégiai partnernek tekinti a Magyar Katolikus Egyházat. A felek megállapodtak abban, hogy a folyamatban lévő beruházásokat befejezik, illetve, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának megépítését mindkét fél kiemelt projektnek tekinti.

A püspökök testülete megállapította, hogy a tanév rendben elkezdődött mind a 341 katolikus oktatási intézményben.

A püspökök áttekintették az elmúlt években a gyermekvédelemben tett lépéseket – írták, hozzátéve, hogy az MKPK irányítása alá tartozó Katolikus Pedagógiai Intézet több hazai és nemzetközi preventív programot is indított az elmúlt években, amelyek a jövőben is folytatódnak.

A konferencia úgy döntött, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat intézményrendszerébe integrálja a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálatot, javítva ezzel a szolgálat hatékonyságát.

Veres András, az MKPK elnöke bemutatta a konferencia tagjainak a Római Misekönyv legújabb magyar nyelvű kiadását. Az új misekönyvben már a határon túli magyar ajkú egyházmegyék ünnepei is szerepelnek.

Az MKPK csatlakozik az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) kezdeményezéséhez, amely szeptember 14-én európai imanap keretében hívja közös imára a híveket a békéért.

A tájékoztatás szerint elkezdődtek a 2025-ös szentév előkészületei. A szentévek tartása több mint 700 éves hagyomány a katolikus egyházban, az első szentévet 1300-ban tartották. Rendes szentévet “emberöltőnként”, azaz 25 évenként tartanak, a legutóbbi 2000-ben volt. Emellett vannak rendkívüli szentévek is, ilyen volt legutóbb a 2014-es irgalmasság rendkívüli szentéve.

Az MKPK Pro Ecclesia Hungariae díjat adományozott Habsburg-Lotharingiai Mihálynak 80. születésnapja alkalmából. Habsburg-Lotharingiai Mihály 1942. május 5-én született Budapesten. Keresztapja XII. Piusz pápa volt. A száműzetésben töltött évtizedek után 1995-ben tért vissza Magyarországra. A Mindszenty Alapítvány elnökeként hét magyar boldoggá avatási eljárásban segédkezett. Szerepe volt a Mária Rádió és a Szent Benedek Iskolaközpont elindításában is.

Az MKPK támogatja Coreth Mária Terézia, valamint Csepellényi György vértanú boldoggá avatási eljárásának megindítását. Coreth Mária Terézia Batthyány-Strattmann László hitvese volt, aki 14 gyermeket szült férjének. Az első világháború alatt gyermekeivel kórházban segédkezett, illetve óvodát létesített az egyedül maradt vagy elárvult gyermekeknek.

Csepellényi György pálos szerzetes 1674-ben halt mártírhalált. Holttestét a kivégzés helyszínén hagyták, de azon a korabeli beszámolók szerint romlás jeleit nem lehetett felfedezni. Végül az egri pasa parancsára temették el.

Az MKPK buzdítja a katolikus híveket, hogy az őszi népszámlálás alkalmával is vallják meg hitüket. “A népszámlálás nagyon fontos esemény nemcsak Magyarország, de a Magyar Katolikus Egyház életében is, ezért az MKPK egy a népszámláláshoz kapcsolódó kampányt indít, melynek célja, hogy minden magyar katolikus bátran vallja meg vallási hovatartozását, és felelősségének teljes tudatában töltse ki a népszámlálás vallási hovatartozására vonatkozó kérdését” – fogalmaztak.

Az MKPK hívja és várja a katolikus híveket az őszi kiemelt katolikus társadalmi eseményekre, így a Forráspont találkozóra, amelyet szeptember 17-én tartanak a budapesti BOK csarnokban, valamint a Katolikus Társadalmi Napokra (Kattárs), amelynek idén Szeged ad otthont szeptember 22 és 25 között.

Kitértek arra is: Herczegh Anita, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége elfogadta az MKPK felkérését és a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete lett.

Hozzátették: a Katolikus Karitász folytatja az ukrajnai háború menekültjeinek segítését. A tanévkezdés során 10 ezer háború elől menekülő gyermek magyarországi iskolakezdését könnyítették meg. A szervezet továbbra is aktívan jelen van Kárpátalján is, ahol magyar és ukrán menekültek ellátását is segíti.