Csaknem hatszázmillió forintos ösztöndíjprogram indul a PTE-n

Egyetem

Éves szinten 580 millió forintos keretösszeggel indul ösztöndíjprogram októbertől a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) a doktori képzésben részt vevők anyagi megbecsülésének javítása érdekében.

A PTE hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: a munkaerőpiacon elérhető jövedelemmel való versenyképesség elérése a célja az egyetem új, úgynevezett Kiegészítő Doktori Hallgatói Ösztöndíjának, amelynek finanszírozását fele-fele arányban vállalta az intézmény és annak fenntartója, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA).

A kommünikében Bódis Józsefet, az UQA elnökét idézve azt írták: azért szánnak jelentős forrást a PhD-képzésben részt vevők támogatására, hogy pusztán anyagi okokból a fiatal tudós palánták ne hagyják el a pályát.

Az elnök szerint emellett a “modellváltás alapgondolata a teljesítmény, ezért a tudományt magas szinten művelő fiatalok számának növelését” célozták meg.

Miseta Attila, a PTE rektora közölte: a doktori képzések vonzerejének növelése érdekében induló ösztöndíjprogram az egyetem és a fenntartó alapítvány együttműködésének egyik szép példája, az az oktatás és a kutatás peremterületén munkálkodókat szolgálja.

Komócsi Andrást, a PTE tudományos rektorhelyettesét idézve közölték: az elmúlt évek gazdasági tendenciái mentén feszültség alakult ki a piacon elérhető kereset és a doktoranduszok juttatásai között, emiatt pedig – elsősorban a műszaki és az orvostudományok területén – csökkent az érdeklődés a PhD-képzései iránt. A rektorhelyettes szavai szerint ezt szeretnék a kiegészítő doktoranduszi ösztöndíjjal orvosolni.

Az ösztöndíj-rendszer kételemű. Az egyikre a már beiratkozott PhD-hallgatók pályázhatnak, a képzés kutatási és képzési szakaszában havi 60 ezer, a kutatási és disszertációs szakaszban havi 100 ezer forint ösztöndíjra. Létrehoztak egy olyan kategóriát is, mely kapcsán a legkiemelkedőbb teljesítményt mutató PhD-hallgatókat díjazzák, itt az összeg 100 ezer forint az adott tanév 12 hónapjára – olvasható a PTE közleményében.

Közölték: a magyar doktoranduszok normál ösztöndíja, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal folyósít 2023. július 1-jétől havi bruttó 295 ezer forint, melyhez – a PhD-hallgató élethelyzete alapján – havi bruttó 40 ezer forint családi pótlék is járhat. A PTE-n 2023 őszén induló új ösztöndíjával mindez havi nettó 60 ezer, illetve 100 ezer forinttal egészülhet ki.

A kiemelkedően teljesítők egyéb ösztöndíjakat is elnyerhetnek, így az Új Nemzeti Kiválóság Programba pályázhatnak országos szinten havi 100 ezer forintra, vagy a PTE saját ösztöndíjprogramjának keretében, a László János Doktorandusz ösztöndíjban is részesülhetnek havi 40 ezer forint erejéig – ismertették.

(MTI)