PTE oktatói és kutatói pályamodell tervezés

Fókuszban a kutatói és oktatói életpályamodell a PTE-n

Egyetem

A kutatói és oktatói életpályamodell állt annak az egyeztetésnek a fókuszában, melyet január 26-án tartottak a PTE Szenátusi termében. A munka az EDUC Európai Egyetemi Szövetség égisze alatt startolt el, ám jelenleg az Európai Bizottság elvárásainak szeretne a PTE megfelelni az e téren történő fejlesztésekkel. Mindkettőnek alapja az, hogy a megfelelő akadémiai életpályamodell kidolgozása a Pécsi Tudományegyetem stratégiájának is szerves része. Egyed Mihályt, a PTE Kancellária Humánpolitikai Igazgatóságának vezetőjét kérdeztük a részletekről.

„A mai találkozó mérföldköve volt annak a törekvésnek, amely azt vizsgálja, hogy bizonyos európai standardokhoz képest hol vannak fejlesztendő területeink a kutatói életpályamodell, illetve a kutatói terület fejlesztésének lehetősége tekintetében. Az Európai Kutatói Charta és Kódex 40 pontban fogalmaz meg iránymutatást erre vonatkozóan, ez a megadott szempontrendszer adja az akkreditációs folyamat alapját, és ez alapján építettük fel tavaly a kérdőíves, illetve fókuszcsoportos felmérésünket is. Ezzel azt igyekeztünk feltérképezni, hogy melyek azok a neuralgikus pontok, ahol fejleszteni lehet/kell, illetve mely területeken tudunk szolgáltatásokat létrehozni. Idén négy munkacsoportban kezdjük meg az akciótervet megalkotni, illetve a felzárkózás érdekében ezzel párhuzamosan megkezdjük a gyakorlati megvalósítást is.

A fő cél az, hogy a kutatók és az oktatók vonatkozásában a Pécsi Tudományegyetem minden értelemben kellő inspirációval tudjon szolgálni: meg tudja szerezni és meg is tudja tartani a képzett munkaerőt. Ez a fontos cél a PTE stratégiájának is alapköve” – mondta el Egyed Mihály.

Hozzátette: 

„Azt gondolom, hogy hasonlóan ahhoz, mint amikor egy hallgató a vizsgára készülve összekészíti jegyzeteit, strukturálja a gondolatait, már akkor elindul egy folyamat, amikor a tervezési fázisban járunk. Már a fejlesztendő területek felismerésekor tudunk tenni olyan intézkedéseket, melyek az oktatók és kutatók jóllétét, illetve a szakmai előrehaladásának lehetőségét javítani tudja. Nem az a fő cél, hogy az Európai Bizottságtól megszerezzük az elismerést, hanem hogy az elvárásoknak valóban meg is feleljen az egyetem. Éppen emiatt működik együtt a Humánpolitikai Igazgatóság az akadémiai területtel, hiszen ezt a célt elérni az összes érintett bevonása nélkül biztos, hogy lehetetlen” – húzta alá a PTE humánpolitikai igazgatója.

(Forrás: Pécsi Tudományegyetem)