2020. nyári gazdasági előrejelzés: még mélyebb recesszió és nagyobb eltérések

Európa

Az uniós gazdaság a koronavírus-világjárvány következtében idén mély recesszióba süllyed, annak ellenére, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszlépésekre került sor. Mivel a korlátozó intézkedések feloldása a Bizottság tavaszi előrejelzésében feltételezettnél visszafogottabb ütemben halad, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a 2020. évi gazdasági tevékenységre.

A 2020. nyári gazdasági előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága 2020-ban 8,7%-kal zsugorodik, majd 2021-ben 6,1%-kal növekszik. Az EU gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 8,3%-kal zsugorodik, 2021-ben pedig 5,8%-kal bővül. A 2020. évi recesszió tehát előreláthatólag jóval súlyosabb lesz, mint a tavaszi előrejelzésben az euróövezetre vonatkozóan kilátásba helyezett 7,7%-os, illetve az EU egészére vonatkozóan előre jelzett 7,4%-os visszaesés. A 2021. évi növekedés szintén valamivel kisebb mértékű lesz a tavasszal valószínűsítettnél.

Az EU gazdaságát ért sokkhatás szimmetrikus, amennyiben a világjárvány valamennyi tagállamot érintette. A 2020. évi termelés visszaesése és a 2021. évi fellendülés erőssége ugyanakkor minden bizonnyal nagy szórást fog mutatni. A legfrissebb előrejelzések szerint a világjárvány hatásának mértéke és a helyreállítás erőssége tekintetében a tagállamok közti különbségek a tavaszi várakozásoknál markánsabbak lesznek. A Bizottság előrejelzése Magyarország tekintetében az idei évre 7,0%-os visszaesést, 2021-re 6,0%-os növekedést vetít előre.

Az előrejelzéssel kapcsolatos kockázatok rendkívül magasak, és túlnyomórészt lefelé mutatnak.