Koronavírus: működésbe lép az interoperabilitást biztosító uniós átjárószolgáltatás, amelyhez már kapcsolták az első kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásokat

Európa

A kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások életeket menthetnek a koronavírus fertőzési láncainak megszakításával. Ahhoz, hogy ez határokon átnyúlóan is lehetséges legyen, a Bizottság az uniós tagállamok felkérésére uniós szintű rendszert, egy úgynevezett „átjárószolgáltatást” hozott létre az interoperabilitás biztosítása érdekében. A sikeres kísérleti szakaszt követően a mai napon működésbe lép a rendszer, amelyhez már kapcsolták is a tagállami alkalmazások első csoportját: a németországi Corona-Warn-App, az írországi COVID tracker és az olaszországi immuni alkalmazást. Ezeket összesen mintegy 30 millió ember töltötte le, ami az EU-ban letöltött összes hasonló alkalmazás kétharmadának felel meg.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „Számos tagállam önkéntes kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazásokat fejlesztett ki, és a Bizottság támogatja őket abban, hogy ezek az alkalmazások egymással összekapcsolódva is biztonságosan működőképesek legyenek. A szabad mozgás az egységes piac szerves része – az átjárószolgáltatás megkönnyíti ezt, miközben életeket menthetünk meg vele.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos hozzátette„A koronavírus-követő és figyelmeztető alkalmazások hatékony kiegészítései egyéb intézkedéseknek, például a kiterjedt tesztelésnek és a manuális kontaktkövetési technikáknak. Most, hogy a fertőzések száma ismét emelkedésnek indult, ezek az alkalmazások fontos szerepet játszhatnak a vírus terjedésének megfékezésében.” Ha pedig országok közötti viszonylatban is működnek, az alkalmazások még eredményesebben bevethető eszközök. A mai napon működésbe lépő átjárószolgatás munkánk fontos állomása, és arra kérném a polgárokat, hogy egymás védelme érdekében használják ezeket az alkalmazásokat.”

Jens Spahn, a német szövetségi egészségügyi miniszter nyilatkozata: „Európa minden pontján újra nő a fertőzések száma. Jelen pillanatban a nemzeti figyelmeztető alkalmazások segítségével kézzel fogható eredményeket lehet elérni, hiszen minden egyes fertőzési lánc megtörésével valamelyest lassítani tudjuk a járvány terjedését. Az új átjárószolgáltatás összekapcsolja a már meglévő európai alkalmazásokat, amelynek köszönhetően külföldi utazás során vagy azt követően is figyelmeztetni lehet azokat, akik fertőzött személlyel kapcsolatba kerültek.”

A koronavírus elleni küzdelem terén a legtöbb tagállam úgy döntött, hogy az érintkezés nyomon követésére szolgáló és figyelmeztető alkalmazást vezet be. Összesen 20, egyébként decentralizált rendszereken alapuló alkalmazás válhat interoperábilissá az átjárószolgáltatáson keresztül. Egy több tesztet és ellenőrzést magában foglaló protokollt követve összekapcsolhatók az átjárószolgáltatással, továbbá minden egyes alkalmazást frissíteni kell. Az alkalmazások második csoportját, így a csehországi eRouška, a dániai smitte stop, a lettországi Apturi COVID és a spanyolországi Radar Covid alkalmazásokat a jövő héten kapcsolják össze, majd novemberben további alkalmazások csatlakoznak a rendszerhez. A részt vevő tagállamok listája egy külön weboldalon érhető el.

Az átjárószolgáltatás biztosítja, hogy az alkalmazásokat határokon átnyúlóan is zökkenőmentesen igénybe lehessen venni. A felhasználóknak tehát csak egy alkalmazást kell telepíteniük ahhoz, hogy egy másik részt vevő európai országba utazva is ugyanúgy működjön a kontaktkövetés, és megkapják az esetleges figyelmeztetéseket, mintha saját hazájukban lennének. Az átjárószolgáltatás szervere minimalizálja az adatcsere mennyiségét. Hatékonyan fogadja majd, illetve továbbítja a véletlenszerű azonosítókat a nemzeti alkalmazások között. A szolgáltatás az alkalmazások által generált véletlenszerű azonosítókon kívül más információt nem kezel: az információk álnevesítésen és titkosításon esnek át, a minimálisra korlátozódnak, és csak a fertőzések visszakövetéséhez szükséges ideig tárolják őket. Nem teszik lehetővé az egyes személyek azonosítását, sem a mobil eszközök helyének vagy mozgásának nyomon követését.

Az átjárószolgáltatás létrehozása a tagállamok által elfogadott műszaki előírásoknak megfelelően történt, amellyekkel a biztonságos információcserét kívánták biztosítani a decentralizált architektúrán alapuló nemzeti kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások háttérszerverei között. A rendszert kevesebb mint két hónap alatt a T-Systems és az SAP fejlesztette ki és helyezte üzembe, és a Bizottság fogja működtetni luxembourgi adatközpontjából.