A koronavírus 70 százalékkal fertőzőbb új variánsa bukkant fel Nagy-Britanniában

Európa

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

A doveri kikötői hatóság hétfő hajnali közleménye szerint a kompterminálokból “további értesítésig” sem a személy-, sem a teherjárművek nem tudják elhagyni Nagy-Britanniát.

Ez olyan járművekre vonatkozik, amelyekkel emberek – gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok – is átkelnének Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények átkelését a francia hatóságok továbbra is engedélyezik.

Az új koronavírus-variáns angliai terjedése miatt több európai ország – Franciaország, Belgium, Hollandia, Németország, Ausztria, Írország, Olaszország, Horvátország, Bulgária, Románia, a balti országok -, valamint Törökország, Izrael, Kuvait, Kanada és Salvador a Nagy-Britanniából érkező közvetlen légi járatok hosszabb-rövidebb idejű felfüggesztését is bejelentette. Nem fogad kompokat Nagy-Britanniából Hollandia sem.

A Eurotunnel, a La Manche csatorna alatt húzódó vasúti alagút üzemeltetője vasárnap éjjeltől lezárta a délkelet-angliai Folkestone-ban működő terminálját a Calais-ba tartó forgalom elől, jóllehet a francia oldalról továbbra is át lehet kelni vasúton Nagy-Britanniába.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy

az elsősorban Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége az eddigi vizsgálatok szerint akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

Szakértők azt is hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy semmi nem utal olyan módosulásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és nincs jele annak sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új variánssal szemben.

(MTI)