Koronavírus: a Bizottság uniós stratégiát terjeszt elő a terápiás készítményekre vonatkozóan

Európa

Az Európai Bizottság közzétette a Covid19 elleni terápiás készítményekre vonatkozó stratégiát, mely kiegészíti az uniós oltóanyag-stratégiát. Tekintettel arra, hogy a védőoltások még nem tudják teljesen megállítani a koronavírus-járványt, az új stratégia arra irányul, hogy uniós támogatással hatékony terápiás készítmények kifejlesztésére és alkalmazására kerüljön sor. Erre az „elhúzódó Covid” kezeléséhez is égető szükség van. A ma bejelentett stratégia a gyógyszerek teljes életciklusára kiterjed, a kutatástól a fejlesztésen és a gyártáson át a szállításig és az alkalmazásig.

A stratégia részét képezi az európai egészségügyi uniónak, amelynek keretében az uniós országok együtt készülnek fel és reagálnak az egészségügyi válsághelyzetekre, továbbá gondoskodnak arról, hogy megfizethető és innovatív orvosi eszközök és készítmények álljanak az emberek rendelkezésére. A stratégia konkrét intézkedéseket és célokat fogalmaz meg, köztük három új, a Covid19 kezelésére szolgáló gyógyszer engedélyezését 2021 októberéig, és lehetőleg további két készítményét az év végéig. A stratégia a következő területekre tér ki:

  • Kutatás, fejlesztés és innováció: 90 millió eurónyi beruházás szolgálja majd azokat a populációs és klinikai vizsgálatokat, melyek célja a kockázati tényezők és az egészségügy terén elért eredmények közötti összefüggések feltárása, az elhúzódó Covid19-megbetegedések szempontjából is. További cél, hogy 2021 júliusáig létrejöjjön a terápiás megoldásokkal kapcsolatos innovációs platform, amely a legígéretesebb készítményeket támogatja majd a preklinikai kutatástól egészen a piaci engedélyezésig.
  • A klinikai vizsgálatok megszervezése és gyors jóváhagyása: a stratégia 5 millió eurót irányoz elő arra, hogy a klinikai vizsgálatok során kiváló minőségű adatok jöjjenek létre a biztonságosságra vonatkozóan, az uniós országok pedig 2 millió euró összegű pénzügyi támogatásban részesülnek majd a klinikai vizsgálatok könnyebb jóváhagyásához szükséges gyorsított és összehangolt értékelések elvégzéséhez.
  • A potenciális terápiás készítmények feltérképezése: A cél 10 potenciális Covid19-gyógyszer azonosítása, melyek közül idén júniusig a szakemberek kiválasztják az öt legígéretesebbet, valamint 5 millió euró mozgósítása a gyógyszerek és diagnosztikai módszerek feltérképezésére, a gyártási kapacitásokra is kitérve.
  • Gyógyszergyártás és -ellátás: a Covid19 elleni gyógyszerek gyártásának támogatása az uniós költségvetésből, 2021-ben 40 millió euróval.
  • Szabályozási rugalmasság, hogy idén októberig legalább három, az év végéig pedig lehetőleg további két új gyógyszer kapjon engedélyt, valamint – a kutatási és fejlesztési eredmények függvényében – hét ígéretes gyógyszer folyamatos értékelése kezdődjön meg 2021 végéig.
  • Csoportos közbeszerzés és finanszírozás azzal a céllal, hogy az év végéig új szerződések szülessenek az engedélyezett terápiás készítmények közös beszerzésére.
  • Nemzetközi együttműködés annak érdekében, hogy a gyógyszerek mindenki számára elérhetők legyenek.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.