Klímacsúcs Glasgow-ban: az EU arra buzdítja partnereit, hogy terveiket váltsák cselekvésre, és hajtsák végre a Párizsi Megállapodást

Európa

Az Európai Bizottság november 1. és 12. között részt vesz az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (COP26), amelynek a skóciai Glasgow ad majd otthont. November 1-jén és 2-án Ursula von der Leyen elnök fogja képviselni a Bizottságot a COP26 hivatalos nyitórendezvényén, a világ vezetőinek csúcstalálkozóján. Az uniós tárgyalócsoportot Frans Timmermans ügyvezető alelnök vezeti majd. Kadri Simson energiaügyi biztos is részt fog venni a klímacsúcson, ahol több mint 150 kísérőrendezvényre kerül majd sor az uniós pavilonban.
A Bizottság arra fogja ösztönözni a feleket, hogy tegyenek eleget a Párizsi Megállapodás szerinti kötelezettségeiknek, és csökkentsék üvegházhatásúgáz-kibocsátásaikat. Azt is szorgalmazza majd, hogy a fejlett országok nagyobb mértékben finanszírozzák az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a Párizsban elfogadott 100 milliárd dolláros célösszeg elérése érdekében, melyhez az EU már eddig is több mint 25 milliárd dollárral járult hozzá. A Bizottság ezenfelül arra fog törekedni, hogy lezáruljon a az ún. párizsi szabálykönyv véglegesítése.

A teljes sajtóközlemény