Szlovéniai jogállamiság: a Parlament felmérte az uniós értékek állapotát az országban

Európa
Az államügyészi kinevezésekre, a média szabadságára és a jogállamiságot fenyegető veszélyekre fókuszáló állásfoglalás néhány területen előrelépésről számol be.
 

  • A politikai légkört ellenségeskedés, bizalmatlanság és mély megosztottság jellemzi
  • Az STA szlovén hírügynökségnek járó kifizetések elindultak, de még mindig tartozik neki az állam
  • Megtörtént a szlovén bírák kinevezése az Európai Ügyészségbe, de a visszamenőleges hatályú javaslatok aggasztóak

A képviselők a csütörtökön 356 szavazattal, 284 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az uniós értékek tiszteletben tartása szempontjából tekintik át a szlovéniai fejleményeket. A képviselőket mélyen aggasztja „a nyilvános vita színvonala, az ellenséges légkör, a bizalmatlanság és a mély polarizáció” az országban. A szavazás a novemberi plenáris ülésen lezajlott vitát zárja le.

Gondok a média szabadságával

A Parlament tudomásul veszi az STA szlovén hírügynökségnek járó állami kifizetések újraindítását, de felszólítja a kormányt, hogy ezután jogi kötelezettségeinek megfelelően, rendszeresen teljesítse a kifizetéseket, és garantálja a hírügynökség szerkesztői függetlenségét.

A képviselők továbbra sem nyugodtak amiatt, hogy prominens közéleti személyiségek és politikusok, köztük kormánytagok újságírókat támadnak, lejárató kampányokat és a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket indítanak ellenük. Felszólítják a kormányt, hogy megfelelő módon finanszírozza az RTV szlovén közszolgálati televíziót, és hagyjon fel a szerkesztői munka politikai befolyásolásával.

A szlovén média tulajdonviszonyainak átláthatatlansága szintén aggodalomra ad okot. A képviselők egyértelmű szabályokat várnak a állam vagy az állami vállalatok hirdetésre fordított összegeire vonatkozóan, és elvárják a megfelelő hozzáférést a nyilvános információkhoz. Az állásfoglalásban megjegyzik: a kormány által 2020 júniusában előterjesztett módosítások, amelyeket 2021 végéig el kellett volna fogadni, növelnék a média tulajdonviszonyainak átláthatóságát. A képviselők a tömegmédiáról szóló törvény függőben lévő vitájának felgyorsítását is szorgalmazzák.

A szlovén államügyészek ügye

A Parlament üdvözli, hogy hat hónapos késedelmet követően novemberben végre kinevezték Szlovénia két delegált ügyészét az Európai Ügyészségbe, de aggasztónak találja, hogy a vonatkozó jogszabályok javasolt módosításai lehetővé tennék az ügyészek kinevezési kritériumainak visszamenőleges hatályú módosítását, vagyis a két újonnan kinevezett ügyész bármikor elbocsátható lenne. A Parlament tudomásul veszi a Bírói Tanács és az Államügyészi Tanács forrásainak megnövelését, és kéri, hogy a szlovén kormány a megerősítésre váró nemzeti ügyészek kinevezési eljárását is zárja le.

Háttér

A szlovén kormány 2021-ben 312 napig visszatartotta a szlovén hírügynökségnek az általa végzett közszolgálati feladat ellátásáért törvényesen járó kifizetéseket. November óta ugyan újból megindultak a kifizetések, de az állam legalább 507.000 eurónyi tartozást még mindig nem egyenlített ki.

Szlovéniában a jelenlegi 258 ügyészi álláshelyből csak 206 van betöltve. Legalább 15 megválasztott államügyész vár kinevezésére, miközben a Bizottság a 2021. évi jogállamisági jelentés Szlovéniáról szóló országfejezetében megállapította, hogy az államügyészek kinevezése indokolatlanul késik.