Marine Le Pen és Orbán Viktor

Orbán mindkét szélsőjobbos barátja elbukta a választást – Macron Franciaországban, Golob Szlovéniában győzött

Európa

Mindkét országban elmaradt az illiberális fordulat.

Janez Jansa kormánya megbukott

A vasárnapi szlovéniai parlamenti választásokon leadott szavazatok csaknem 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) pártja – közölte a szlovén választási bizottság.

A részleges eredmények tükrében a Szabadság Mozgalomnak 40 mandátuma lesz az új összetételű nemzetgyűlésben. A Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 29 mandátummal a második, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) 8 mandátummal a harmadik, a Szociáldemokraták (SD) 7 mandátummal a negyedik, a Baloldal (Levica) pedig 4 mandátummal az ötödik helyen végzett.

Az ország 1991-es függetlenné válása óta ez volt a kilencedik parlamenti választás. Az eredményekből jól látszik, hogy a baloldal tud kormányt alakítani. A Szabadság Mozgalomnak, az SD-nek és a Baloldalnak összesen 51 mandátuma lenne a szlovén parlementben. Jansa természetes partnerével, a kereszténydemokrata NSi-vel sem tud többséget alkotni. Egy-egy mandátum a magyar és az olasz kisebbségnek jár.

Robert Golob 54 éves üzletember nem ismeretlen a politikában. Korábban alelnöke volt Alenka Bratusek volt miniszterelnök balközép irányultságú pártjának (Stranka AB), és 1999-ben egy évig a gazdasági tárcánál államtitkári pozíciót töltött be. Több mint egy évtizeden át vezette az állami áramszolgáltató vállalatot, amelynek éléről éppen Janez Jansa miniszterelnök váltotta el. Ezt követően döntött úgy, hogy ismét elkezd politizálni, és indul a választásokon.

Macron legyőzte Le Pent

Jelentős előnnyel nyeri a francia elnökválasztást Emmanuel Macron jelenlegi elnök a szélsőjobboldali Marine Le Pennel szemben – írja az Euronews. Izgalmasabbnak ígérkezett, de úgy fest, a százalékok tekintetében Macron 57-43-ra veri női ellenfelét.

A részvételi arány várhatóan 70-72 %-os, ami az 1969-os elnökválasztás második fordulója óta a legalacsonyabb Franciaországban. Közben egymást érik a vezető európai vezető politikusok gratulációi Macronnak az újraválasztásához.

Macron győzelmi beszédében megköszönte mindenkinek a támogatását, és politikai ellenfeleihez hasonlóan megkezdte a kampányolást a júniusi nemzetgyűlési választásokra. Választ kell keresni az elégedetlenségből, haragból szélsőjobboldalra szavazóknak, mondta többek közt beszédében, de tett ígéretet a baloldali és a zöld szavazótábornak is.