Budapestre érkezik az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége

Európa

A magyar kultúr-, oktatás- és médiapolitika legújabb fejleményeiről kíván tájékozódni budapesti látogatásán az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége.

  • A küldöttség november 2. és 4. között lesz Magyarországon

  • A látogatás fókuszában a kultúr- és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága áll

  • A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel, oktatási intézményekkel, a civil társadalom képviselőivel és újságírókkal találkozik

Sabine Verheyen (EPP, Németország) szakbizottsági elnök vezetésével érkező és eredetileg 2020 tavaszi látogatást tervező nyolcfős delegáció a helyszínen, az érintettekkel való személyes találkozások révén szeretne információt gyűjteni a magyarországi kultúr-, oktatás és médiapolitika különböző aspektusairól.

Az európai parlamenti képviselők találkoznak országházbeli kollégáikkal, Csák János kulturális és innovációs miniszterrel, Navracsics Tibor területfejleszési miniszterrel és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival.

A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, további felsőoktatási intézmények képviselőivel, különböző médiaorgánumok és nem kormányzati szervezetek képviselőivel, köztük menedékkérőkkel foglalkozó civil szervezetekkel is találkozik. Ez utóbbiakkal elsősorban a menekült fiatalok és iskolás korú gyerekek helyzetéről beszélnek majd.

Sabine Verheyen delegációvezető szerint

„Ez a szakbizottság felel a kulturális és oktatási programokkal, valamint az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló, hamarosan érkező jogszabálytervezettel kapcsolatban kialakítandó parlamenti álláspontért. Mivel bizonyos aggasztó jelenségekről értesültünk a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségből és a civil társadalomtól, ezért most elsőkézből és minden felet meghallgatva szeretnénk tájékozódni a magyar oktatás-, kultúr- és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről. Saját magunk szeretnénk felmérni, mi a helyzet Magyarországon, és hogy az európai állampolgárság eszméje és a demokrácia milyen mértékben erősíthető meg az oktatáson és a kultúrán keresztül.”

Sajtótájékoztató, kapcsolat

A küldöttség a látogatás végén, november 4-én, pénteken 13 órakor sajtótájékoztatót tart a Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában (1024 Budapest, Lövőház u. 35.). A részvételhez kérjük, jelentkezzen az epbudapest@europarl.europa.eu email címen.

Újságírói kérdéseket az alábbi elérhetőségen várunk:

Pálfy Katalin, budapesti sajtóreferens

06 30 173 4733, katalin.palfy@europarl.europa.eu

A küldöttség tagjai

Sabine VERHEYEN, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke (EPP, Németország)

Michaela ŠOJDROVÁ (EPP, Csehország)

Andrej SZLABAKOV (ECR, Bulgária)

Petra KAMMEREVERT (S&D, Németország)

Ilana CICUREL (Renew, Franciaország)

Marcos ROS SEMPERE (S&D, Spanyolország)

Irena JOVEVA (Renew, Szlovénia)

Kisérő tag:

BOCSKOR Andrea (független)