cseh korona pénz

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Európa

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács – közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője csütörtökön Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.

A jegybanktanács csütörtöki ülésén ugyanakkor úgy döntött, hogy befejezi a pénzpiacon a cseh korona árfolyamának stabilitása érdekében folytatott beavatkozásait. A beavatkozások tavaly májusban kezdődtek. Részleteket erről nem közöltek. A jegybank csak annyit jelentett be: amennyiben a jövőben nagyobb mértékben és váratlanul megrendülne a korona árfolyama, természetesen meghozza a megfelelő intézkedéseket. Másfelől a jegybank bejelentette, hogy felújítja a devizatartalékok eladásának programját.

A 7 százalékos alapkamat további fenntartása megfelelt a pénzpiac és az elemzők várakozásainak. A továbbra is aránylag magas infláció – júniusban 9,7 százalék – miatt általános a vélemény, hogy a mostani alapkamat indokolt. A jövőbeni lépéseket illetően azonban a vélemények eltérőek. A cseh alapkamat 1999 óta most van a legmagasabb szinten, miután korábban hétszer egymás után emelték azt, legutóbb tavaly júniusban, 1,25 százalékponttal. A lombard- és a diszkont-kamat nem változott, az előbbi 8 százalékon, az utóbbi pedig 6 százalékon maradt. A jegybank döntését követően gyengült a korona az euróhoz képest. A jegybank új gazdasági előrejelzése alapján a cseh gazdaság az idén 0,1 százalékkal bővül, míg a korábbi prognózisban 0,5 százalékos növekedés szerepelt. Az idei inflációt 11 százalékra várják, a korábban jelzett 11,2 százalék helyett.