Ünnepélyesen átadták a Hajdúnánási Ipartestület székházát

Gazdaság

Két év alatt készült el a Hajdúnánási Ipartestület felújított székháza, amit péntek délután adtak át. Leader-pályázaton nyerték a 17 millió forintos költséget, amelyet az ipartestület megelőlegezett.

Az ünnepélyes átadón elhangzott: az 1988-ban készült épület jócskán megérett a felújításra, ezért a Hajdúnánási Ipartestület a Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési Alapból – a Hajdúk Vidékfejlesztési Egyesület által – a Leader-pályázat keretében 2013-ban pályázatot nyújtott be korszerűsítésre. A pályázaton 17 millió forint, önerő nélküli utánfinanszírozású támogatást nyertek el. Az ipartestület ezt az összeget megelőlegezte, s elvégezte a szükséges felújításokat: külső-belső szigetelést, teljes gépészeti, valamint nyílászáró-cserét, hideg-meleg burkolatot cseréltek, de megújult az épület homlokzata és tetőszerkezete is.
Szolláth Tibor  polgármester elismerően szólt az iparosság szerepéről, mint fogalmazott: a gazdatársadalom, az iparosok és a polgárok adják a település erejét. A nánási ipartestület aktív részese, alakítója a helyi társadalom életének – ismerte el a városvezető.
“A mesterség tisztelete – az iparosság becsülete” – mondta Hódos Antal ipartestületi elnök, aki szólt a nánási iparosság közel 230 éves múltjáról.

Majoros János, a Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) alelnöke a nánási ipartestületet elismerésben részesítette. Debreceni László és Fekete Imre Aranykoszorús Mester kitüntetést kapott, míg Molnár András és Tóth Imre Iposz-díjban részesült, Csiszár Ferenc és Nagy Sándor a Magyar Kézművességért Díj ezüst fokozatát érdemelte ki.