KSH: 3,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta február-áprilisban

Gazdaság

A február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 174 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot továbbra sem teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban ugyan a korábbinál markánsabban, de nem teljes egészében jelennek meg – tette hozzá a KSH.

A márciusi 56 ezer után áprilisban mintegy 73 ezren veszítették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és 19 ezren munkanélkülivé váltak. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definíciója szerint az számít munkanélkülinek, akinek nincs munkája, de az elmúlt 4 hétben aktívan keresett munkát, és ha találna, akkor 2 héten belül munkába is tudna állni. Foglalkoztatott pedig az, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság miatt) volt távol.

A február-áprilisi időszakban a 15-24 évesek munkanélküliségi rátája 11,2 százalék volt, 0,4 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliek közel egyötöde ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 éves legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája szintén 0,4 százalékponttal, 3,5 százalékra nőtt, az 55-74 évesek munkanélküliségi rátája gyakorlatilag nem változott, 2,1 százalék volt.

A munkanélküliség átlagos időtartama 9,2 hónap volt, a munkanélküliek 25,7 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék volt, a nők munkanélküliségi rátája 4,0 százalékra emelkedett – közölte a KSH.