Élslmiszerbolt, szupermarket

Ötletel a kormány: elvennék az árut a külföldi élelmiszerláncoktól 48 órával a lejárat előtt

Gazdaság

Hátha végre valaki hajlandó lesz így a CBA-ban vásárolni.

Két komoly csapást mérne a kormány azokra a külföldi kiskereskedelmi láncokra, amelyek napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt érnek el – írja a Telex. Ide tartozik az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar és a Tesco is.

Az egyik ötlet az, hogy megemelnék az üzletek kiskereskedelmi adóját. A másik, hogy a kormány a nagy láncoktól ingyen elvonná az áruiknak egy részét, azokat, amelyek közelednek a minőség-megőrzési határnapjukhoz. Ez utóbbit még csak fontolgatják, ez ugyanis vélhetően alkotmányellenes lépés lenne.

A lap tudomása szerint a láncok kötelesek lennének felajánlani az államnak, egészen pontosan a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) – amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál – minden élelmiszert a minőség-megőrzési időtartam előtt 48 órával. Ez az anyag azért különösen fondorlatos, mert látszólag egy jó célt szolgál, az élelmiszermentést, az élelmiszerpazarlás visszaszorítását.

A jogszabálytervezet több okból is visszás: egyrészt azért, mert csak a külföldi láncoknak teszi mindezt kötelezővé, a hazai láncokat nem érinti. A másik, hogy a mostani formájában azt mondja ki, hogy nem lehetne többé kenyér, zsemle, vagy más pékáru az üzletekben, ezek ugyanis ezeknek a terméknek 24 órás a minőségmegőrzése. Azaz: amint kijön a kemencéből a kenyér, már 48 órával a minőség-megőrzési végdátum előtt járunk, vagyis fel kell ajánlani az államnak.