2022 slágerterméke: ez az okos bojler

Gazdaság

Hiába, az okos technológia mindenhova betör, és minden készüléket új alapokra helyez. Így van ez jól, hiszen ez a fejlődés, haladás útja. Igen ám, de sokan az okosságot egy lapon emlegetik az elromolhatatlansággal. Vagyis él a köztudatban egy olyan fals, egyúttal káros elgondolás, hogy ami okos, az bizony örökké a topon van és aligha megy tönkre. Miközben továbbra is elektronikai eszközökről beszélünk, amik ha használatban vannak, olykor vitathatatlanul meghibásodhatnak.

A karbantartás nem lehetséges, hanem elengedhetetlen

Az igazság az, hogy úgy általában a vízmelegítőkkel kapcsolatban sokan legyintenek az ellenőriztetés fontosságára. Minek? Ha a kiválasztott konstrukció megbízható, akkor felesleges akkora feneket keríteni ennek az egésznek. Ez a gondolatmenet akár jól is hangozhatna, csak egy valami hiányzik belőle. A valóság. Mert azért, hogy egy berendezés hosszú távon jól teljesítsen, tenni kell. Nem elég a megvásárlás, illetve az üzembe állítás. Ezek csak az első lépések. A bojler szerelő dolga nem merül ki annyiban, hogy felszereli a kiszemelt eszközt és ennyi. A java még csak ezután következik.

A bojler egyes alkatrészei óhatatlanul elhasználódhatnak, elkophatnak. A kezdeti gócok kellő odafigyelés mellett pikk-pakk elcsíphetőek, szóval a nagyobb gubancok ilyen módon megelőzhetőek. Nem kihagyható tényező a kemény víz, ami Magyarországon súlyos problémákat generál. A kicsapódó vízkő a bojlert sem kíméli, már csak ezért sem jó ötlet elhanyagolni a szervizeltetést. Amúgy az ellenőrzés néhány perces művelet, amit bőven elég pár havonta megismételni.

Mitől okos az okos bojler?

Leginkább az intelligens tanuló funkció az, ami az eszességét biztosítja. Egy héten át figyeli a vízvétel milyenségét, megjegyzi a paramétereket, majd ezek alapján kialakítja azt a működési mechanizmust, amivel képes támogatni a gondtalan alkalmazást. A bojler szerelő Budapest területén és annak vonzáskörzetében csak arra vár, hogy időközönként rápillanthasson a rendszerre. Ami ha helyesen működik, akkor minden mehet is tovább. Ha pedig akad némi teendő, akkor az is lerendezhető.