A Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. MTI/Illyés Tibor

Megjelent a Magyar Közlönyben a katatörvény, a könyvelők szerint óriási hiba van benne

Gazdaság

Miután Novák Katalin aláírta, meg is jelent a Magyar Közlönyben a parlament fideszes többsége által rekord gyorsasággal átrugdosott törvény a kisadózók megszívatásáról.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében Ruszin Zsolt alelnök azt írja, maradt egy hatalmas hiba az új törvényben, ugyanis

az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével.

A jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az “adóév” kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az “adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás” fordulatot (Katv. 3.§), ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi katatörvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést (Katv. 25.§ (5)).

Az új katatörvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új kata tv. 15.§ (2)), már 2022.08.01-én hatályba is lép, ez lerontja a régi katatörvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022.09.01-től választható, csak 2022.01.01-re visszamenőlegesen, vagy 2023.01.01-től.

A közlemény kitér arra is, hogy a törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

A 2022.01.01-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő “KISADÓZÓ” szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg.

Az ügyben a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete már szombaton éjjel eljuttatta az észrevételét a köztársasági elnökhöz, de válasz nem érkezett – olvasható a közleményben.