forint, pénz, fizetés, infláció, gazdaság

Kiugró béremelkedést mértek Hajdú-Biharban

Gazdaság

Még mindig Budapesten lehet a legtöbbet keresni, de a KSH szerint újabban Hajdú-Biharban sem lehet panaszkodni.

Továbbra is jókora szakadék húzódik a hazai fizetésekben: míg Budapesten 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 467 286 forint volt, addig az ország egyik legszegényebb vármegyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben mindössze 271 320 forint, azaz közel kétszázezer forinttal kevesebb, mint a fővárosban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék, térségi összehasonlítás című kiadványából, amely most először közölte a tavaly egész évre vonatkozóan részletes, vármegyei bontású adatokat a hazai fizetésekről – írja a vg.hu.

Mindenhol nőttek a bérek vidéken, Győr-Moson-Sopronban a leginkább, 18,7 százalékkal, de kiugró béremelkedést tapasztaltak Hajdú-Biharban is, ahol 15,8 százalékos emelkedést mért a KSH. A sokat emlegetett országos átlagkereset ettől függetlenül Budapest mellett csak Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban volt elérhető 2023-ban.

Az országos átlag 2023-ban nettó 379 836 forint volt, ennél kevesebbet vittek haza 17 megyében. A legrosszabb a helyzet Békésben, Nógrádban és Szabolcs-Szatmár-Beregben, ahol a fizetés még a nettó 300 ezer forintot sem érte el.