Ellenőrizni fogják a maszk viselését a pécsi buszokon

Helyi hírek

Szeptember 21-től szigorítás várható a pécsi tömegközlekedésben is.  Buszsofőrök és kegyellenőrök felügyelik majd a maszkhasználatot. Jövő héttől tesztelik majd az automata adagolós kézfertőtlenítőket is a járműveken. – írja közleményében a Tüke busz. 

Hat évnél fiatalabb gyerekek kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil, vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje.

A friss kormányrendelet értelmében a Tüke Busz sofőrjei, menetjegy-ellenőrei, vagy bármely más alkalmazottja a szeptember 21-étől hatályos kormányrendelet alapján ellenőrizhetik és ellenőrizni fogják a maszk viselését a pécsi közösségi közlekedés járatain.

Azt az utast, aki felszólítására sem az orrot és szájat teljesen eltakarva viseli a maszkot, az autóbuszvezető leszállíthatja a járműről illetve rendőri intézkedést is kérhet. A későbbiekben pótdíjak is kiszabhatnak.

A vállalat autóbuszait folyamatosan tisztítja és naponta többször fertőtleníti, a menetrendet az utasszámlálások alapján igyekszik optimalizálni annak érdekében, hogy a járatokon lehetőleg ne alakuljon ki zsúfoltság – teszik hozzá.

A társaság tesztjelleggel  jövő hét elején 10 autóbuszba szerel fel érintésmentes, automata adagolós kézfertőtlenítőket. Az utasok az első ajtónál fertőtleníthetik kezüket. A gyűjtött tapasztalatok alapján később további adagolókat szerelhetnek fel.

A közlekedési társaság továbbra is arra kéri utasait, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, tartsák be a közegészségügyi előírásokat és ajánlásokat.