Új buszállomást terveznek Kelenföldre

Helyi hírek

Megjelent a nyílt európai uniós közbeszerzési felhívásunk, indul a tervezés: kulturált BKK- és Volánbusz-végállomás, több P+R parkoló épül Őrmezőn, a kelenföldi metróvégállomáson – tette közzé Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Kelenföld vasútállomás az M4-es metró végállomásának közelében van az autóbuszok végállomása és a parkolók. Ezek azonban nem mondhatók komfortosnak, a Volánbusz járatai a csomópont kedvezőtlen oldalára érkeznek még a metró előtti forgalmi rend szerint, ezért az Egérúton jelentős kerülőre kényszerülve érik csak el az Etele téri pályaudvart, miközben a Budaörsi úton közvetlenül és gyorsabban is elérhetnék a kelenföldi csomópontot – írja Vitézy.

A még a BKK-ban 2014 előtt készített eredeti terveink szerint a metró indulása után nem sokkal kész lett volna az őrmezői oldalon egy autóbusz-terminál, de végül a metróprojektből kimaradt ez az elem, miután az agglomerációs járatokat a Volánbusz átvette a BKK-tól és a Főváros nem folytatta ezt a fejlesztést.

Továbbfejlesztik a kelenföldi csomópontot

Március 25-én a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán azonban sok év után végre megállapodás született a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány között, hogy a Kormány átveszi és megvalósítja ezt a fejlesztést és így Fürjes Balázs államtitkár felügyeletével, a BFK irányításával elkezdődik a kelenföldi csomópont továbbfejlesztése.

A legfontosabb változás, hogy az elővárosi Volánbuszok végállomása átkerül az Etele térről az őrmezői oldalra. A Volán járatai ide egyszerűbben, rövidebb úton, gyorsabban, kevesebb üzemanyagot elégetve juthatnak el, nem kell az Egérút felé kerülniük.

A helyi buszok többségének már most is Őrmezőn van megállója vagy végállomása, így a Volánbusz és a BKK járatai a jövőben egy közös, fedett, terminálról indulhatnak, ahol a buszra zárt helyen lehet majd várni. Az új állomáson a kelenföldi csomópontból régóta hiányzó funkciók, szolgáltatások (például nyilvános illemhely, újságos, stb.) is elérhetőek lesznek.

A P+R kapacitás is nőni fog

A fejlesztés nyomán a kelenföldi P+R kapacitás is nőni fog a mostani 1000 férőhelyről legalább 1500-ra, tervezünk egy többszintes parkolóházat is. A kerékpárosok számára is készülnek majd bringatárolók, de taxidrosztok, K+R parkolók (ahol csak egy pillanatra állhat meg az autó, amíg az utasok kiszállnak) is létesülnek.

A BFK nem csak a buszpályaudvar és a P+R parkoló terveztetését rendeli meg, hanem a Kelenföldi pályaudvar térségének átfogó vizsgálatára és elemzésére is szól a közbeszerzés. A tervezőnek javaslatot kell majd tennie a buszvégállomás Etele téren felszabaduló területének hasznosítására, ahol célunk a zöldterületek növelése – írja a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Több, más, a térséget érintő távlati fejlesztés vizsgálatát is tartalmazza a tervezési munka:

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia által előrevetített utasszám-növekedés miatt Kelenföldön az aluljáró a vasúti utasok kiszolgálására elégtelen megoldást jelent, megkezdjük a vizsgálatát egy, a vágányok felett átívelő új vasútállomási épület kialakíthatóságának, mely közvetlenül kapcsolódna az összes peronhoz.

A projektet összehangoljuk a Kelenföld és Törökbálint között előkészítés alatt álló vasútfejlesztéssel, ezért Kelenföldön a megnövekvő elővárosi vasúti forgalom kiszolgálására új utasforgalmi peron létesítését tervezik a 16. vágány mellett, kapcsolattal az aluljáróhoz.

19-es és 49-es villamosok Őrmezőn

A tervezési munka része a közelben tervezett Dél-budai Centrumkórház tömegközlekedési megközelíthetőségének javítása, a villamoshálózat ilyen célú lehetséges fejlesztésének vizsgálata, a 19-es és 49-es villamosok átvezetésével az őrmezői oldalra és onnan az új szuperkórházhoz. A villamos lehetséges nyomvonal-vezetési változataira olyan tanulmány készül, mely a nyomvonal kiválasztására alkalmas és a későbbi műszaki tervezés alapjául szolgálhat.

 

A kelenföldi csomópont átfogó funkcionális továbbfejlesztésében gondolkodunk tehát, melynek egyik elsőkulcseleme az új őrmezői buszvégállomás és a P+R kapacitások bővítése – zárja bejegyzését Vitézy Dávid.

 

A nylít, európai uniós tervezési közbeszerzési felhívásunk itt érhető el.