Pénzbüntetésre ítélte a bíróság a dunai géphajó részeg vezetőjét

Helyi hírek

A Mohácsi Járásbíróság a 2021. szeptember 14-én megtartott nyilvános tárgyaláson C. G. román állampolgár vádlottat ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége (gépi meghajtású úszólétesítmény) miatt 180.000 forint pénzbüntetésre és 3 év vízijármű vezetéstől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2017. november 24. napján 8 óra 25 perc körüli időben a szlovák lobogó alatt közlekedő géphajó személyzeteként beléptető vizsgálatra jelentkezett a Duna 1449 folyamkilométer jobb partján található Határkikötőnél.

A géphajó minimális személyzete A1 üzemmódban 2 fő, ezért a vádlott a kikötési és elindulási manővereknél aktívan részt vett a hajó vezetésében.

A beléptető vizsgálat során a vádlottal szemben alkoholszondát alkalmaztak, majd előállították kétszeres vérmintavétel céljából, amelyek alapján az volt megállapítható, hogy a cselekmény elkövetésének időpontjában a vádlott vérének etilalkoholkoncentrációja 3,52-3,86 gramm/liter (ezrelék) közötti volt, ami igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltságot jelentethetett.

Az ügyész és a védő tudomásul vették az ítéletet, a külföldön, ismert helyen tartózkodó vádlott nem volt jelen a tárgyaláson, számára a bíróság kézbesíteni rendelte határozatát, ezért az ítélet nem jogerős.