Catl akkumulátorgyár Debrecen

“Papp László hazudott a debrecenieknek” – tájékoztató kampány indul az akkumulátorgyár veszélyeiről

Helyi hírek

Mint arról beszámultunk, hétfőn bizonyossá vált, hogy megépül Debrecenben a kínai CATL vállalat akkumulátorgyára. Bár Papp László polgármester nem tudott jelen lenni az aláírásnál, Facebook-posztja arról árulkodik, hogy – ahogyan az egy fideszestől elvárható – örömmel fogadja az állítólag 9 ezer munkahelyet teremtő óriáscéget.

Nem úgy a DK debreceni szervezete, akik közleményben dörrentek oda a debreceni városvezetésnek. A párt portálunkhoz eljuttatott közleményében úgy fogalmaz,

“Papp László polgármester hazudott a városnak, hazudott a képviselő-testületnek.”

Ugyanis – mint állítják – elmaradtak a hatósági vizsgálatok, és Debrecen lakosságát sem tájékoztatták megfelelően.

Az ellenzéki párt szerint az akkumulátorgyár vízfelhasználásának mértékével kapcsolatban sem a valós adatokat közölték. Azt írják, a napokban megjelent hírek szerint a Debrecenben megépülő akkumulátorgyárnál lényegesen kisebb gödi Samsung gyár is egy nagyobb városnyi vizet használ és szennyez el.

De, hazudtak abban is, hogy addig nem kezdik el a beruházást, amíg a kínai beruházó nem közöl a magyar hatóságokkal részletes adatokat a gyár által kibocsátásra kerülő irdatlan mennyiségű szennyvíz összetételéről, annak ártalmatlanítási módjáról. Papp László vélhetően részleges amnéziában szenved, hiszen alig pár nappal ezelőtt még arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőket, hogy a kínai partner nemhogy részletes adatokat nem ad a gyár működéséről, de még arra sem hajlandó, hogy azokat az e-maileket visszaigazolja, amiben a helyi hatóságok adatszolgáltatást kérnek tőlük

– olvasható a közleményben.

Papp László azonnal visszavonulna a politikától, ha a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánítaná az akkumulátorgyár területét

A DK szerint elhallgatják a gyár által majd hatalmas mennyiségben  használt, tonnaszám szállított-deponált-beépített alkáli fémek, elektrolitok súlyosan egészségkárosító hatásait.

Hazudtak abban is, hogy Debrecen városa és annak lakói majd szabadon dönthetnek arról, hogy hajlandók-e egészségüket, gyermekük jövőjét veszélyeztetni csupán azért, hogy Orbánnak és oligarcháinak újabb milliárdok üthessék a markát. Vége a pitiáner bábjátéknak. Nem volt itt se egyeztetés, se szakértői vizsgálatok. Orbán beteg biznisze van csak. Városunk szolgalelkű vezetői Orbán egyetlen intésére aláírtak a kínai akkugyárnak, ezzel eladták a lelküket, vele Debrecen alól vizet, az egészséges élethez való jogunkat is! Történelmi bűn, amit elkövettek. Felelni fognak.

A DK közleménye szerint az elkövetkező napokban minden debreceni számára tájékoztatást nyújt majd a város feje fölött gátlástalanul megkötött szerződésről. ‘Minden postaládába eljuttatjuk tájékoztató anyagunkat a felépülő gyár veszélyeiről, a lehetséges szennyezésről, arról, hogy Orbán és annak szervilis helytartói Debrecen lakóinak vízbázisát teszik tönkre, áldozzák fel, szivattyúzzák-, és szennyezik el” – ígéri az ellenzéki párt debreceni szervezete.