Fűtés radiátorral - rezsicsökkentés

Energiatakarékossági és szociális intézkedéscsomagot fogadott el a pécsi közgyűlés

Helyi hírek

Pécs intézményeit és cégeit érintő energiatakarékossági intézkedéscsomagot fogadott el és módosította szociális ellátásokról szóló rendeletét a város közgyűlése pénteken.

Az ellenzéki vezetésű baranyai megyeszékhely képviselői döntő többségének támogatását élvező előterjesztés szerint novembertől április közepéig csökkentik a hőmérsékletet az önkormányzati fenntartású épületekben. A munkahelyeken átlagosan 20, a múzeumokban, és a nem hosszabb emberi tartózkodásra szolgáló helyiségekben 15-16 Celsius-fok lesz. Ez alól egészségügyi és kisgyermek szociális intézmények, valamint óvodák jelentenek kivételt.

Korlátozzák a klímaberendezések működését, egyes helyeken a világítást is, energiatakarékosra cserélik az izzókat, megtiltják az egyedi fűtőberendezések használatát. Nem kap díszkivilágítást a városháza, a tévétoronyét a hétvégékre korlátozzák.

Igazgatási szünetet tartanak a városházán, az adóhatóság épületében és a szociális központokban december 27. és január 6. között, ebben az időszakban ügyelet lesz az önkormányzat Kossuth téri épületében, de több közművelődési intézmény ideiglenesen bezár. A dolgozók szabadságát az igazgatási szünethez igazítva adják ki és vizsgálják az otthoni munkavégzés lehetőségeit.

A további megtakarítás eléréséért folytatódik a közvilágítás korszerűsítése. A vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. hálózati fejlesztésbe kezd önkormányzati beruházásban épült naperőművek áramtermelésének felhasználására, egyúttal a piacról vásárolt energiamennyiség csökkentésére, a Zsolnay Örökségkezelőnél és a Pécsi Nemzeti Színházban felmérik a világítás modernizálásának lehetőségeit.

A városban támogatási rendszer létrehozásáról szóló javaslatot dolgoznak ki az energiaköltségek növekedése miatt veszélybe kerülő pécsi vállalkozásoknak, a szociális területen tevékenykedő civilszervezetek feladatellátását a polgármesteri hivatal reprezentációs kerete felének és a polgármesteri keret fel nem használt részének átcsoportosításával segítik.

A város ingatlanügyletekkel tervezi, hogy  forráshoz jut emelkedő költségei fedezéséhez: 214 millió forint bevételt vár attól, hogy a Bőrklinika épületét elcseréli a Mandulás kempingre, ezen kívül lakásokat és nem használt ingatlanokat is értékesítene.

Az önkormányzat módosította szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról szóló rendeletét az energiatakarékossággal összefüggésben. Ennek köszönhetően bővül a lakhatási és a gyógyszertámogatásra jogosultak köre, emelkedik a támogatás összege, továbbá bevezetik a nevelési és a megélhetési támogatást.

Csizmadia Péter, a Fidesz városi frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy ha már a rendkívüli helyzet takarékoskodást vár el mindenkitől,  mutassanak példát a politikai szereplők, “a baloldal és holdudvara” magán kezdje a spórolást.

A politikus “szocialista ingatlanmutyinak” nevezte a Bőrklinika és a Mandulás kemping cseréjét, mint mondta, azzal “baloldali pénzembereket” akarnak helyzetbe hozni.

Barkóczi Csaba, a Fidesz képviselője azt javasolta, hogy a spórolás jegyében vizsgálják felül a városi cégvezetők prémiumait, Kővári János (Összefogás Pécsért Egyesület-KDNP) pedig felvetette a biztosi, tanácsadói tisztségek megszüntetését.

Kővári János emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az energetikai intézkedési terv megkésett, azt már korábban meg lehetett volna valósítani, a beruházásokból idén még nem várható megtakarítás.

Az előterjesztésben olvasható, hogy az energiatakarékossági intézkedések azért váltak szükségessé, mert ennek hiányában Pécsett az önkormányzati szféra energiaköltsége a tavalyi 1,8 milliárd forintról 10 milliárd forintra emelkedne.

(MTI)