A pécsi helyi közösségi közlekedésben a hétfői járatok közel harmada kimaradhat a sztrájk miatt

Helyi hírek

A pécsi helyi közösségi közlekedésben vasárnap a sztrájkmenetrendben 1161 járat indításával – a megszokotthoz képest mindössze 10 járattal kevesebbel – biztosítható volt az elégséges szolgáltatás, hétfőn viszont már a járatok közel harmada maradhat ki – tájékoztatta a helyi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. az MTI-t közleményben.

A cég hangsúlyozta: a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által január 28-ra és 29-re meghirdetett munkabeszüntetés ideje alatt a társaság törekszik – jogszabályokban meghatározott módon – az elégséges szolgáltatások biztosítására.

Hétfőn a normál menetrend szerinti 1884 járat helyett 1363 járat indításával – a normál menetrendhez képest 521 járattal kevesebbel – biztosítani lehet az elégséges szolgáltatást – jelezték a közleményben.

Prioritásként kezelik majd a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos információkat és tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról – közölte a busztársaság. Ennek keretében minden megállóba figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján és a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé.

A SZAKSZ csütörtökön jelentette be közösségi oldalán, hogy – a Volánbusz Zrt.-nél folyó munkabeszüntetéssel egyidejűleg – a pécsi cégnél is sztrájk lesz vasárnap és hétfőn.

Az érdekképviselettel való megegyezés érdekében a Tüke Busz Zrt. menedzsmentje meghívta január 30-ára, keddre a bértárgyalás újabb fordulójára a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét.

Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbuszvezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 – zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású – járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen.

(MTI)