Idős ember, nyugdíjas

Elegük van a fenyegetésből, pertársaságot alakítottak a szegedi Gesztenyeliget nyugdíjasai

Helyi hírek

Hiába fizettek korábban milliókat, már egyes nyugdíjasokat jogcím nélküli lakáshasználóként tart nyilván a Gesztenyeliget lakócentrum.

Az önkormányzati portálnak egy 90 éves elkeseredett asszony elmondta, tizenöt évvel ezelőtt 10+5 millió forintot fizetett ki a holtig tartó bérleti jog fejében, az ötmilliót a reménybeli örökölhetőségért, de mint kiderült, hiába.

A másik szintén 80 fölötti nő 2012-ben fizetett be 7 millió forintot, hogy bekerüljön az akkor nyugdíjas luxuslakóparkként hirdetett apartmanházba. Most mindketten, másik öt lakóval együtt a nekik küldött levél alapján már jogcím nélküli lakáshasználók, de a hetvenkét lakásos házban lakó többi negyvenkét nyugdíjas közül is huszonötnek felmondta a tulajdonos képviselője a bérleti szerződését, náluk a következő lépés lehet a tulajdonos részéről a jogcím nélküli használatról szóló kiértesítés.

A nyugdíjasok bérleti szerződését azért mondták fel, mert azok nem fogadják el a tulajdonos döntését, ami szerint az alapszolgáltatási díjaikat többszörösére emelték. Nem az emelés ellen tiltakoznak, hanem annak mértéke ellen.

A bonyodalom abból származhat, hogy bár a szerződésben az áll, hogy az alapszolgáltatási díjakat a mindenkori infláció mértékével megemelhetik, de ezt a mértéket a KSH inflációs indexéhez kell igazítani, az üzemeltető Pax et Vita Kft. és tulajdonosa, a BBM Consulting Kft képviselője szerint az alapszolgáltatási díjak emelésén a szakági inflációt kell érteni. Így történhetett meg az, hogy az egyik számítás szerint 60 ezer forint, a másik szerint 125 ezer forint az idei havi díj.

Az érintett idős emberek már nem bírják az örökös fenyegetettséget, ezért a pertársaság beadja a keresetet annak megállapítására, hogy jogszerűtlenül mondta fel a tulajdonosi képviselő a bérleti szerződéseket.