Debreceni produkciók Szatmárnémetiben

Kultúra

Klasszikus művek és vendégjátékok szerepelnek a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának szeptember közepén kezdődő évadtervében – közölte csütörtökön az erdélyi színház.

A 61. évadot a társulat Antigoné című görög drámával kezdi, amelyet Balog Attila állít színpadra. Az előadás a Benedek Zsolt dramaturg, fordító által átdolgozott Szophoklész-szöveg színpadi adaptációja.

Az évad második előadásaként a közönség Babarczy László Kossuth-díjas érdemes művész rendezésében Brecht és Weill Koldusoperáját láthatja. Szilveszterre a társulat az operett-irodalom egyik sokat játszott darabját, az Én és a kisöcsémet viszi színre Bessenyei István rendezésében. Tavasszal a román drámairodalom egyik legismertebb művét, I. L. Caragiale: Az elveszett levél című vígjátékát mutatják be. Az előadást a román Sorin Militaru jegyzi.
Bérletcsere keretében Szatmárnémetibe érkezik a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, amely Bulgakovnak A Mester és Margarita című művét adja elő Rusznyák Gábor rendezésében. Ugyancsak a debreceni színház produkciójában láthatják a szatmáriak a Nancy Huston Iokasté királyné című drámája alapján készült előadást, amelynek rendezője Gemza Péter.

A Harag György Társulat vendégül látja a nagyváradi Szigligeti Színháznak A világcirkusz című előadását, amelynek rendezője Juronics Tamás. Ősbemutatóként viszik színre Spiró György Helló, doktor Mengele! című darabját, amelyet Lendvai Zoltán jegyez.

A közönség stúdió-előadásként láthatja Bessenyei István rendezésében Csikós Attila: Két összeillő ember című művét. Balog Attila a Dough Whrigt által írt, A magam asszonya vagyok című monodrámát rendezi meg, Gajai Ágnes pedig Edith Piaf et Ágnes című egyéni műsorral lép fel Szatmárnémetiben.