Európai Filmakadémia: 2024-ben Luzernben lesz a díjátadó

Kultúra

Luzernben lesz az Európai Filmdíjak átadója 2024-ben – jelentette be kedden a berlini székhelyű Európai Filmakadémia és a svájci város.

A 37. Európai Filmdíj-átadó helyszíne a Luzern Kulturális és Kongresszusi Központban (KKL Luzern) lesz, számos további eseménnyel kiegészülve. A Svájci Szövetségi Kulturális Hivatal, Luzern kanton, valamint médiapartnerként a svájci közszolgálati média által is támogatott esemény időpontja 2024. december 7.

Az Európai Filmdíjakat először 1988-ban adták át Berlinben a kontinens filmiparának népszerűsítése és támogatása céljából. Minden második évben Berlin ad helyet a ceremóniának, míg a további esztendőkben Európa különböző nagyvárosai; jövőre például Reykjavík. A díjátadó nemzetközi vendégeket vonz a helyszínre, filmeseket, az akadémia tagjait, jelölteket és nyerteseket, valamint a nemzetközi sajtó képviselőit. Az európai filmipar képviselői az iparág kihívásairól, valamint a filmgyártás és a filmforgalmazás helyzetéről tárgyalnak a díjátadó városban.

A 2024-es luzerni eseményen bemutatkozhat a svájci művészet, kultúra és dizájn, valamint Svájc mint filmforgatási helyszín és vonzó koprodukciós partner. A helyszín kiválasztása egyben elismerése annak, hogy Svájc Európa egyik filmes központjává vált.

Az Európai Filmakadémiának számos svájci tagja van, több svájci alkotást ismertek el Európai Filmdíjjal. Peter Liechti dokumentum-esszéje, a The Sound of Insects – Record of A Mummy 2009-ben nyert, Manuel von Stürler 2012-ben kapott díjat a Nomád tél rendezéséért. Claude Barras animációs nagyjátékfilmje, az Életem cukkiniként 2016-ban győzött, 2020-ban Susanne Regina Meures-t a Saudi Runaway rendezéséért EUFA díjat, Lasse Linder (Sötétben minden macska szürke) rövidfilmes díjat kapott az Akadémiától. 2010-ben a világhírű svájci színművész, Bruno Ganz életműdíjat vehetett át. Svájc koprodukciós partnerként is kapott díjakat, többek között Paolo Sorrentino 2015-ös Ifjúság című filmjéért (legjobb európai rendező, film és színész).

A francia építész, Jean Nouvel által megálmodott KKL Luzern kulturális és közösségi központ a város építészeti jelképe. A luzerni tó partján lévő épület közel van az óvároshoz, valamint a híres fedett hídhoz. A KKL Luzern mennyezete részben a tó fölé nyúlik, a tó vize csatornákon keresztül az épületbe is bevezet. 2024-ben mintegy ezerkétszáz vendég vesz részt a díjátadó ünnepségen.

 

MTI