Először rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban

Kultúra

Május 14-től június 18-ig először rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált, amelynek a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom ad otthont.

A plébánia alapításának 975. évfordulója alkalmából megvalósuló fesztivál hangversenyein négy ország négy orgonaművésze ad szólóestet.

A Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, a templom zeneigazgatója által életre hívott nemzetközi programsorozaton olyan kiváló orgonaművészek lépnek fel a fesztivál alapító-művészeti vezetője mellett, mint Eugenio Maria Fagiani, az arezzói székesegyház orgonaművésze, Marek Stefanski, a krakkói bazilika orgonistája és Martin Kondziella, a berlini Corpus Christi templom orgonistája, orgonaszakértő – olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, az ünnepi év alkalmából valamennyi koncert ingyenesen látogatható. Az eseménysorozat partnerei az Olasz Kultúrintézet és a Lengyel Intézet.

A közleményben Mészáros Zsolt Máté művészeti vezetőt idézik, aki kiemelte: a szólóestekre minden közreműködő művész rendhagyó műsorral készül, sok zenei különlegességet most hallhat majd először a magyar közönség. “A barokk korszak mesterműveitől, a romantika virtuóz orgonadarabjain keresztül egészen a modern idők zenéjéig terjed a repertoár” – mondta.

Mint a közleményben olvasható, Eugenio Maria Fagiani olasz orgonaművész-zeneszerző rendszeresen ad hangversenyeket Európa, a Közel-Keleten, Oroszország és az Egyesült Államok legfontosabb koncerthelyszínein, emellett az Arezzói Székesegyház orgonaművésze, nemzetközi orgonafesztiválok zeneigazgatója, a Milánói Szimfonikus Zenekar orgonistája. Rendszeresen tart mesterkurzusokat és zsűrizik nemzetközi orgonaversenyeken. Vibráló, lenyűgöző stílusa magával ragadja a közönséget, az improvizáció nagymestereként tartják számon – áll a közleményben.

Marek Stefanski Lengyelország egyik legjelentősebb orgonaművésze. Koncertezett az európai országok döntő többségében, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben. “A lengyel orgonazene és főként a 20. századi művek nagy propagálója. Számos díjat nyerve szerepelt a nemzetközi egyház- és orgonazenei fesztiválokon. 1996-2007 között a krakkói Mária Bazilika orgonistájaként működött. 1999 óta a Krakkói Zeneakadémia Orgona Tanszékének adjunktusa. Számos nemzetközi orgonaversenyen zsűrizett” – olvasható a közleményben.

Mészáros Zsolt Máté rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország jelentős koncerthelyszínein és fesztiváljain, rangos hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig az Egyesült Államokban és a Szentföld legjelentősebb orgonafesztiválja, a Terra Sancta Organ Festival keretében mutatkozott be – írják.

Martin Kondziella német orgona- és zongoraművész, valamint karmester és egyházzenész. Több száz koncertet adott Európa számos országában és az Egyesült Államokban. A berlini Corpus Christi templom és a Bajor-erdőbeli Viechtach templomának orgonaművésze. Több kórus művészeti vezetője és orgonaszakértőként is tevékenykedik – olvasható a közleményben.

(MTI)