A Magyar Zene Házában mutatkozik be a KKM új kortárs üvegművészeti utazókiállítása

Kultúra

A Magyar Zene Házában mutatkozik be szerdától a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) új, kortárs magyar üvegművészeti utazókiállítása amely négy művészgeneráció tíz magyar alkotójának húsz műtárgyát tárja a közönség elé.

A Glassification.hu elnevezésű tárlat szerdai megnyitóján Lengyel Miklós, a KKM képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a tárca rendszeresen kezdeményezi olyan utazókiállítások létrehozását, amelyekkel hírét lehet vinni a magyar művészeteknek, tudománynak a világban.

A két évre tervezett, egyedülálló utazókiállítás 2023-2025 között mintegy tizenöt rangos helyszínre jut majd el – emelte ki Lengyel Miklós.

A tárlat budapesti bemutatkozását két európai fesztivál exkluzív részvétele követi: szeptemberben a Velencei Üvegművészeti Hét, októberben pedig a szófiai Nemzetközi Üvegművészeti Biennálé hivatalos programsorozatának részeként mutatkozik be a Glassification.hu – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az utazókiállítás címének alapja egy ritkán használt angol főnév, a glassification, amely üveggé alakítást jelent – mondta Halasi Rita Mária, a tárlat kurátora

A kiállítók a kortárs magyar üvegművészetre jellemző technológiai sokféleséget képviselik – fogalmazott a kurátor, hozzátéve, hogy a tárlat anyagában szereplő húsz, erre az alkalomra készült műtárgy esztétikai értékeiben és technológiai kvalitásaiban egyaránt világszínvonalú: olyan egyedülálló, régi és új manufakturális technikák húzódnak meg mögöttük, amelyeknek magyar mestereik gyakran a világon egyedüli képviselői.

Az alkotók több mint harminc, jelentős hazai és külföldi díj birtokosai, és csak a mai napig több mint negyven munkájuk látható a legrangosabb magyar, európai és tengerentúli közgyűjteményekben – emelte ki Halasi Rita Mária.

A tárlat kísérőzenéjére kiírt pályázatot Máthé Ágnes Klára, a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművész szakos hallgatója nyerte meg.

A KKM és a Rákosy Glass támogatásával megvalósuló tárlat szakmai partnere a Magyar Üvegművészek Társasága, az installáció tervezője és kivitelezője a De-Form Design Agency.

A Magyar Zene Háza előcsarnokában július 10-ig megtekinthető tárlaton Bihari Kristóf, Borkovics Péter, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edőcs Márta, Gaál Endre, László Kyra, Lukácsi László, Sipos Balázs, valamint Varga Gyöngyvér Amala műtárgyait ismerhetik meg az érdeklődők.

(MTI)