Több mint kétmilliárdos csalás miatt emeltek vádat két férfi ellen

Ország

Több mint kétmilliárd forintos csalás miatt vádat emelt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség egy cégtulajdonos és egy banki dolgozó ellen, mert a tulajdonos egyik cégének tartozását a másik cégével, a banki dolgozó segítségével felvett hitelből fizette ki – közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

Ibolya Tibor a közleményben azt írta, a 60 éves férfi 2007 és 2011 között tulajdonosa és vezetője volt két cégnek, amelyek közül az egyik több milliárd forinttal tartozott annak a banknak, ahol a másik vádlott, egy 44 éves férfi dolgozott.

2009-ben a két vádlott megegyezett, hogy a banknak eddig nem tartozó cég bankgaranciával biztosított forgóeszközhitelt vesz fel, hogy abból rendezze a másik cég korábbi tartozásait. Ehhez a banki alkalmazott kidolgozott egy színlelt hitelkonstrukciót, a cég tulajdonosa pedig – cégének valós visszafizetési képessége nélkül – 2010-ben hitelkérelmet nyújtott be részben hiányos, részben valótlan tartalmú okiratokkal.

Az eredményes elbírásához a banki alkalmazott nyújtott segítséget. Az igényelt 2,4 milliárd forint hitelhez a Magyar Fejlesztési Bank 1,7 milliárd forint tőkeösszegű bankgaranciát hagyott jóvá, amelyről a céggel 2010 októberében meg is kötötte a szerződést.

A 60 éves férfi teljes mértékben lehívta a hitel összegét, majd valótlan tartalmú számlákkal átutalta a másik cégéhez, amely ebből visszafizette a banki tartozásának nagy részét. A hitelt felvevő cég a tartozásának csak az első törlesztő részletét tudta visszafizetni, ezzel 2,1 milliárd forint kárt okozott a Magyar Fejlesztési Banknak – olvasható a közleményben.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás miatt emelt vádat a két férfi ellen.